Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

28. 03. 2012

Modna sezona 2012/2013.

Moda u petoj brzini

Taman kada ste pomislili da ćemo preći na automobile ili na barem jednu od onih prezentacija koje podrazumevaju takozvani spoj "vrele gume i moda", kad ono....spoj vrelog leta i jesenjeg sunca u najavi. To bi značilo da u ovom malom osvrtu imam za cilj da samo nagovestim ono što moda donosi u sezoni koja je daleko od nas i to za celo jedno toplo leto. No, kako se, često, u nas kaže-  bolje je na vreme početi - pa se i ja povedoh tom, ponekad Sizifoskom epizodom ovozemaljskog života. Dodao bih samo, ukoliko dozvolite, da je Sizif u poslednje vreme modna ličnost, prenesenog značenja, koja uvek gura neke trendove a nikako da ih stigne. No, da budemo operativni, staviću sve u kontekst još jedne poslovice koja tako proročki i lolkal-patriotski najavljuje.....ajde da kažemo - izmene, a glasi : "Sad ćemo videti čija nana čiju vunu prede" ili izmenjeno u modnom smislu rečeno "....ćemo videti čija nana bolju singericu ima".

 
Mislim da je ovim završena moja oda didaktičkom pristupu u stilu Vuka Karadžića, te predjimo na onaj didaktičko edukativni pristup koji je u saglasju sa SML tj. modni.

Ako ste poput mene, koji je to pomalo ispratio putem interneta ili televizije, sa svog stanovišta konzumenta elektronskih i veb medija ( printani su i dalje šturi po tom pitanju, što je i logično...šta bi objavljivali u mesecima koji dolaze?), onda vam ova moja mala analiza i neće biti otkrivanje nove dimenzije u vašem životu, ali se ipak nadam da ima onih koje to interesuje.

Nedavno mi je postavljeno pitanje u vezi krzna koje se ticalo stalnog "rata" prirodnog i veštačkog. Sudeći po novim tendencijama za jesen zimu konačno mi se posrećilo da budem general pre bitke. Dakle, krzno i to prirodno, hara novom sezonom i pored svih napora društava za zaštitu životinja, te je stoga taj trend i estetika još nekako i upečatljiviji, mada ne i inovativniji od sezone za nama. Upečatljivo je međutim, da je varijetet tipova krzna i modela koja ga prate toliki da će vam podjednako lako biti da nađete komad u vizonu, jagnjećem krznu, tibetanskom jagnjetu, astraganu ili čemu već, koliko i to da li ćete izgledati kao ruska velika vojvotkinja ili trendy urbana zavodnica u strukiranim formama i bukvalnom vatrometu boja. Da budem potpuno iskren, naravno da su primetni i modeli u veštačkim krznima, koji pored toga što su nešto jeftiniji, ipak daju mogućnost i onima koji prirodno nositi neće.

Još jedna stvar koja je preživela u sledećoj hladnoj sezoni je i cveće. Na neutralnijim i tamnijim tonovima i dalje cveta na modelima koji su se dali videti. U večernjim varijantama ipak ne nedostaje kolorita, ali veče je ipak veče. Kad smo već kod nijansi, u bojama, zima i nije imala nekih senzacionalnih izleta u paletu koja već nije poznata i primenjivana. Dakle, braon, bež i crna nisu otišle na odmor. Vrlo su aktivne i prisutne. Da bi se malo osvežile nabacile su po neki ton narandžaste i to je u najširem smislu iste. Kod nekih se posebno u delu sa kaputima pojavila i plava koja sve više želi da preuzme primat crne.  Kada smo kod kaputa, imajte u vidu da su široki i rakošni, jednostavnih i ravnih linija, mada mislim da će mnoge ipak ostati verne modelima koji se ipak vezuju u struku. Pored toga, dosta ukrasa i bleštavila na određenim modelima, čine od jednostavnih komada upadljive vesnike nove sezone.

Što se modnih dodataka tiče, izgleda da će nam sledeće sezone biti dovoljne ešarpe i rukavice, tanki kaiševi i torbe koje variraju baš kao i u nekoliko godina unazad pre svega u estetici brenda, a tek tu i tamo u estetici trenda.

Tako izgleda taj prvi utisak modne jeseni i zime, ali ostavićemo ga da odstoji do prvih jesenjih dana da bi sa istom preciznošću i detaljima govorili o njemu kako sada to činimo sa novim trendovima sunčanih dana pred nama. 

Preporučujemo

foto

15. 08. 18

Virgil Abloh u saradnji sa Nike-om i Serenom Williams

Šampionka tenisa će ove godine nositi Ablohove kreacije na US Open turniru koji počinje 27. avgusta i predstaviti novu liniju po prvi put.

foto

10. 07. 18

Čarobna revija Dolce & Gabbana

Ovakvu reviju još niste videli!

Search