Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

22. 02. 2012

Rim: prestonica italijanske visoke mode

Moda u večnom gradu

Grad u koji, po istoriji vode svi putevi, prestonica je italijanske visoke mode, pre svega zahvaljujući mnogobrojnim krojačima koji su doprineli stvaranju famoznog "Made in Italy" kao sinonima za stil eleganciju, kreativnost i lepotu. Istorija koja svoje korene ima još na početku 19.veka, svoj veliki bum doživljava 50-tih godina prošlog veka i postaje fenomen svetskog ranga. Promocija filma "Praznik u Rimu" bila je okidač potpune pčinjenosti svetskog džet seta Rimom.U to vreme najznačajnije ličnosti svetskog džet seta postaju stalni posetioci Rima u kome pronalaze svoj stil kroz niz prestižnih imena iz segmenta Alta Moda Roma. Tako se i radja institucija prestonice visoke mode i Rim postaje mesto koje odiše stilom i elegancijom i visoko se pozicionira na svetskoj modnoj mapi luskuza. U velikoj ekspanziji razvoja rukom radjenih odevnih komada koji su nosile ličnosti koje su obeležile istoriju filma, aristokratije i svetkih javnih ličnosti, Rim je ostao sve do danas ustoličen kao najznalajniji italijanski centar visoke mode.


Kao epicentar eksploziije stila, elegancije i lepote, Rim je sa svojim čuvenim ateljeima visoke mode postao merilo ukusa u razmerama koje su mu dale epitet "Holivud na Tibru". Rim je u "emotivnu" vezu sa visokom modom na pravi način ušao još 40tih godina kada je Maria Antonelli čuvena dizajnerka rimskog haute couture-a počela da odeva zvezde italijanskog filma. Ona je bila i prva koja je ostvarila svetski uspeh kreacijom venčanice za englesku glumicu Dawn Adams, koju je primetila svetska štampa. Još jedan veliki upseh desio se 27.januara 1949, kada su se u crkvi Santa Franceska Romana, venčali Tyrone Power i Linda Christian, super zvezde amerčkog filma. Mladoženja je nosio odelo Caraceni, dok je mlada nosila haljinu Sorelle Fontana. Ova haljina objavljena je u magazinu LIFE kao jedna od najlepših haljina svih vremena, uz to je dodat i podatak da je plaćena koliko 30 prosečnih plata u Italiji tog vremena.


Tokom punih 30 godina Rim je bio eklsuzivni snabdevač svetskih ljubitelja mode, filmskih setova, zvezdi i kao takav odoleo 80-tim godinama kada se počelo sa kontekstom pret a porter-a, 90-tim kada se počelo sa pronto modom, pa i 2000-tim i najezdom Kineza. Visoka moda je opstala i kroz manifestaciju Alta Moda Roma koja se održava svakoj januara i juna predstavljajući visoku estetiku odnosa izmedju klijenta i dizajnera u zajedničkoj ideji da stvore lični identitet.

Preporučujemo

foto

15. 08. 18

Virgil Abloh u saradnji sa Nike-om i Serenom Williams

Šampionka tenisa će ove godine nositi Ablohove kreacije na US Open turniru koji počinje 27. avgusta i predstaviti novu liniju po prvi put.

foto

10. 07. 18

Čarobna revija Dolce & Gabbana

Ovakvu reviju još niste videli!

Search