Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

27. 12. 2011

Nova godina modna i gospodnja

1. DEO

Odlučih  da napišem par redaka o godini koja je na izmaku i koja je u mnogo čemu bila posebna. Za neke laka za neke teška ali globalno ustalasana. Kako globalno tako i modno nije oskudevala u dogadjajima. I nekako mi se čini da je više odnela nego dala. Više promovisala nego emitovala. Bila je to godina u kojoj su rumene mlade, krunisane stvarno ili nevidljivom rukom medija promovisane u princeze, zatrpale javnost i našu pažnju do mere, kako nedavno rekoh , da smo pomislili da svi treba da nosimo veo. Nego, kako god da jeste, godina - modno, je bila aktivna i zanimljiva, te evo onoga čega se živo sećam a želeh podeliti sa svima vama.

MODNI GUBITAK -  kreativac koga su nazivali iluzionistom modne stvarnosti, interpretatorom i inovatorom tradicije visoke mode u jednom novom atraktivnom svetlu i kako sve još…on JOHN GALLIANO je u februaru ove godine nakon 15 godina suverene vladavine izbrisan iz Diora, zbog antisemitizma ili nečeg drugog, ostavljen bez sopstvenog imena i dela, kritikovan od Lagerfelda do Natali Portman, odmah i bez ustručavanja, osudđen po obe optužnice u septembru. I pored toga što ima onih koji i dalje čvrsto stoje u uverenju da nedostatak njegove modne lucidnosti i bravure, samo može biti gubitak Dior-u i modnom svetu on i dalje nije pomilovan. Nije li to drakonska kazna za nekog njegovog talenta i "svetla" kojim je osvetljavao modnu scenu?

MODNI DIJALOG SA DASKAMA KOJE ŽIVOT ZNAČE - to mi je nekako upalo u oči, možda zato što se na domaćim daskama izvode predstave u kostimima starim i po koju deceniju s jedne strane a sa druge strane emocijom proizvode one vibracije koje vas teraju u pozorište. Monografija koju je gospodja Dina Jonsen ispred Telenor fondacije podarila Beogradu slikajući upravo tu emociju uz saradnju sa ljudima iz mode koji su u stvaranju i kreiranju iste učestvovali na ovim prostorima divan je signal da se moda i pozorište spoje na isti onaj način na koji je Stefano Pilati radio kostime za Comedy Theatre iz Londona u junu mesecu koje su nosili Kristin Scott Thomas, Douglas Henshall i Ben Miles. Nije li to lep iskorak iz luksuza YSL za gospodina Pilatija koji je svoju kreativnost iskazao i onima koji sebi mogu priuštiti samo pozorišnu kartu ali ne i novčanik sa potpisom YSL. Moda se vraća na svoje stare staze, postaje deo ne samo materijalne nego i intelektualne elite. Da probamo i mi ovde?

BEJAŠE TU I TEŠKIH REČI - Da je modni jezik otmena mešavina francuskog nasleđa i engelske tradicije, ne bi se reklo, sudeći po rečima koje je Patrick Thomas CEO HERMES-a upotrebio kada je optužio  predsednika LVMH grupe (Louis Vuitton Moët Hennessy) Arnoa, za "SILOVANJE" pošto se otkrilo da je ovaj modni tajkun kupio 20% akcija Hermesa u godini krize kada se ovaj francuski brend nalazi u veoma teškoj godini po njega. Gdin Thomas je Gdinu Arnault-u objasnio eksplicitno - da ukoliko želite da zavedete jednu ženu nikako je ne silujete odpozadi…tc tc tc, šta bi na to nekada rekao tekst u Cosmpolitan-u na temu poze kojim ćete ga osvojiti? Isti Tomas tog istog meseca postavio je, Christophe Lemaire na mesto kreativnog direktora za žensku kolekciju umesto Jean-Paul Gaultier-a. Koliko se tu primenila ili osetila doza silovanja, valjda bi nam rekao Gaultier, ionako se čini da voli da se druži sa Željkom i Jovanom pa ćemo probati preko njih da saznamo.

OKRUGLI JUBILEJI - Vivienne Westwood je 8 aprila napunila 70 godina, dok je kuća Gucci slavila 90 otvaranjem muzeja u Firenci u septembu, Marc by Marc Jacobs slavio je 10 godina postojanja brenda a Nenad Radujević proslavio 20 godina agencije Click u SKC-u nekako u slično vreme. Kljućne su valjda one modne godine koje se završavaju sa brojem 1. SML je nastao u jednoj takvoj pa se nadamo i mi 100 godišnjici a znamo da će imati ko i da je slavi.

SVADBEN VENAC KAPIJU MI KRASI - Kompozicija je za sve one koji su ove godine odlučili da odu pred oltar, ali pogotovo za gore pomenute rumene mlade koje su obeležile ovu godinu. S kim drugim započeti no sa Kate Middleton, koja je noć pred venčanje u hotelu Gore u Kensigtonu (prelepog li dela Londona ) primila Miss Burton koja je kao slučajno svratila do hotela, valjda da odmori od ušivanja za početak ili kraj 79 dugmića od svile na leđnom delu haljine za koju se ipostavilo ( gle čuda) da je venčanica Vojvotkinje od Kembridža. Komentarisana od poznavaoca ( u svetu) i ljubitelja ( u nas ) venčanica ipak dobi prelaznu ocenu te i mlada vojvotkinja skoro u izdahu prihvati da se uda za Vilijama. Kim Kardashian niko nikada neće optužiti za skromnost. Ukoliko ste propustili, maksima njenog venčanja iz ugla brdovitog Balkana glasila bi "Svaka pesma druga 'aljina", kupila je 3 venčanice od Vere Wang, koja  ( Vera Wang ) je brže bolje izbacila varijaciju na temu " Look like" za obične smrtnike, samo nekoliko dana pošto je naša Kim shvatila da ipak nakon 72-dnevnog braka, venčanice i nisu bile najbolje i "slomila" nadu u romantiku ili ekonomiju, kako se uzme. A kad smo već kod Kate ali ne lepe, nego Moss i ona je ove godine stala na ludi kamen. Udala se sa Gdina Jamie Hince u haljini koja je nosila potpis Galliano! I tako je lepa Kate uzvratila udarac i to ni manje ni više nego preko gđe Wintour koja je o tome i slike objavila! Pa vi vidite. I da, bejaše i u Monaku povoda za slavlje. Albert je konačno rekao - DA. Mada, kružile su i priče da Charleene i nije baš bila za to, pa smo svi gledali više u njen tup pogled nego u venčanicu. A kod nas? Kod nas su u modi bili razvodi, nakon koji su se vinovnici slikali ili sa novim partnerima, ili velovima ukoliko su dopali ruku iščašenom autorskom potpisu stilista kojih ima onoliko…

PARNI VALJAK NEKA MELJE HEJ HEJ HEJ - Kao na nekoj prvenstvenoj utakmici parni valjak je mleo da ispuni nečije želje u bespoštednoj kladionici koja je osvanula odmah pošto se načulo o kraju Galliano-a u Dior-u. LMVH otvorio je "linije" i na teren izveo nekoliko imena. Glavni golgeter bio je Marc Jacobs kome se smešio prelazni rok, mada je pored njega transfer bio, kako se činilo, skoro izvestan za Raf Simons-a, Riccardo Tosci-a, Saru Burton i Nicholas Ghesquiere-a. Treneri su većali, većaju i dalje, a do tada je u poslednjim minutima meča na centar izašao dugogodišnji asistent Galliano-a Bill Gaytten kome su dobacili loptu i pustili da puca u gol. Utakmica je i dalje u toku!

CRVENO CRVENO CRVENO CRVENO JE BOJA LJUBAVI?- Na rođendan Viviene Westwood 8 aprila, slavni "mali" obućar Christian Louboutin, tužio je sudu Yves Saint Laurent za neovlašćenu upotrebu crvenog djona u njihovoj novoj kolekciji, uz objašnjenje advokatskog tima, da je Louboutin jedini dizajner koji je razvio ideju o crvenom djonu za žensku obuću! Munjevito su odgovorili advokati YSL pozivajući se na crvene cipele koje je nosio ni manje ni više no, Kralj Sunce Luj XIV, pa i na cipele od Doroti koja u njima koračala ka Čarobnjaku iz Oza. 10. avgusta sudija, čija žena NEĆE imati ili smeti da ima cipele Louboutin, gdin Marrero odložio je ročište uzimajući u obzir da bi se tako i Pikaso mogao optužiti da je uzeo plavu boju od Monea te da je slučaj i dalje otvoren. Advokati "malog" obućara su pokušali da ubiju nekoliko muva jednim udarcem, ali im nije pošlo za rukom ovog puta, a da li će? Kažu da ne odustaju. Videćemo "čija nana crven đon farba" do tada nosiće se i jedne i druge cipele, a o ljubavi ćemo pisati ali nekom drugom priikom.

 

GAGA ili GA GA - Ili samo Lady Gaga, kako vam je draže. Pojavila se na 36 naslovnica svetskih magazina. što će reći da je samo jednom nedeljno pauzirala, otvorila svoj specijalni corner shop, nosila model na reviji Thierry Mugler za svog prijatelja Formichetti-ja, sa njim pravila majice za ugrožene zemljotresom u Japanu u saradnji sa brendom Uniqlo ( novim modnim prjektom Jil Sander) izlazila iz frižidera i živela kako u novinama tako i u televizoru bez pauze i odmora. A da li znate gde nastupa za Novu Godinu? Kod nas na nekom od trgova? Ne ipak će neko drugi…zar ne? 

KO JE BAJA I TO PATAK - U modnom strip žanru bila bi to Gđa Prada i njen suprug Patrizio Bertelli. Zaradili su ove godine toliko da se od cifre zavrti u glavi, i plasirali akcije i na hongkonškoj berzi. Neki stručnjak znao bi i da nama ubogima kaže kako da se i sami obogatimo, ali pošto ga do zatvaranja bloga nismo našli, ostaćemo u neznanju. Šta drugo reći nego poželeti dobar kraul u bazenu punom para supružnicima.

Preporučujemo

foto

15. 08. 18

Virgil Abloh u saradnji sa Nike-om i Serenom Williams

Šampionka tenisa će ove godine nositi Ablohove kreacije na US Open turniru koji počinje 27. avgusta i predstaviti novu liniju po prvi put.

foto

10. 07. 18

Čarobna revija Dolce & Gabbana

Ovakvu reviju još niste videli!

Search