Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

04. 01. 2012

Nova godina modna i gospodnja

2. DEO

ALEKSANDAR VELIKI - Ali ne onaj na konju koga užurbano grade u Skoplju i ne te estetike. A ne! Radi se o Aleksandru McQueen-u. Retrospektiva Sauvage Beauty - koja je otvorena u Metropolitan Museum of Art u Nju Jorku bila je najbolja ovogodišnja red carpet senzacija na otvaranju, i primila preko 650.000 posetilaca koji su uživali u delu ovog velikog kreativca.

Hussein Chalayan, još jedan od onih čije se ime piše velikim slovima u modi imao je izložbu u čast svog dela u Pariskom Les Arts Décoratifs - Mode et Textile, koja je otvorena početkom jula.

 

POVRATAK U KLUPE - čovek se uči dok je živ, kažu. A 200 miliona funti koje je Central Saint Martins škola potrošila za svoje novo sedište u Londonu itekako se isplati uzme li se u obzir renome škole a od septembra i kvadratni metri na kojima se prostire.

LONDON JE IPAK PRESTONICA MODE! - Ako se uzme u obzir da je sitničavi Tom Ford odlučio da svoju kolekciju ženske mode predstavi sledećeg septembra baš u Londonu, to mora da nešto znači!? Pored toga, setimo se i problematike koja se zatalasala oko termina koji su vezani za nedelje mode i "prebukiran" raspored modnih poslenika iz sezone u sezonu čini se da le eskalirao do mere neke vrste finalnog okršaja u organizaciji kalendara revija o kojima se već ove godine pričalo i debatovalo kako u kuloarima tako i na samim modnim događajima. Italijani su Englezima bacili rukavicu u lice organizujući svoju nedelju mode upravo u vreme kada se ista dešava u Londonu?!? Čini se da se novonazvana fenomenološka pojava "rat revija" zahuktao ozbiljno i decidno. Modni poslenici će morati da se pripreme za maraton koji im sleduje u prezentaciji nove sezone, a ko će da pobedi ostaje nam da vidimo. Ako se nakratko vratimo na početak priče onda će se najpre raditi o tome gde se oseća miris novca, te stoga udahnite duboko!

DONATELA JE TO HTELA- mnogi su radili kolekcije za H&M u poslednjih nekoliko sezona, Ipak, čini se da je ona koju je uradila draga Donatela, koja je bila plasirana 18. novembra sada već godine na izmaku, pobila sve rekorde. Pored nekoliko povređenih u stampednom naletu na novu kolekciju, mora se bez daljnjeg, napomenuti da bi Gianni V. bio više nego ponosan na svoju sestru koja, je već angažovana za novu seriju sa potpisom H&M. Donatela ni da je htela ne bi bolju pobedu odnela. E sad da ne bi dalje ulazili u poetične trenutke, jer mi do njih i nije poslednjih dana, treba dodati da je i Christopher Kane radio posebnu kolekciju za J Brend koja je bila vrsta "državnog udara" u svetu blu denim-a koji je u trenutku promenila u caramel denim sa iscepanim krajevima te otuda i nije čudno da se Mr. Kane odmah samonominovao da bude British designer of a day, a onda da dodam da smo imali i razne saradnje koje su išle od šminke, linija odeće pa sve do spoja Gareth Pugh i Miss Piggy i Daphne Guinness koja će uskoro lansirati i šminku pod svojim imenom bez obzira na parfem Daphne koji je u septembru video svetlost dana u saradnji sa Comme des Garçons.

MODNI MEDA - Ko kaže da moda nema srce?!? U nizu manifestacija koje se dešavaju pod modnim pokroviteljstvom, ove je godine najzapaženija ostala inicijativa od novembra ove godine ( i to ne zato što se desila juče). Nekoliko modnih kuća uključilo se u humanitarnu akciju  - Erdem, Louis Vuitton, Topshop, Giles Deacon, Pringle, Mulberr… i svojim dizajnom medvedića učestvovala na aukciji za fond Children in Need. Za medvedića kojeg je dizajnirao Kim Jones ( koji je od marta postavljen za direktora muške kolekcije LV) postignuta je cena od 35,600 funti sterlinga i time mnoge druge stavio u zapećak, ali cilj je postignut. Pa da vidimo čega će se setiti lokalni modni humanitarci…

MADE IN ENGLAND! - teško je bilo uklopiti tradiciju jednog brenda visokog renomea i Twitera na ovogodišnjem Londonskom Fashion Week-u.  Ipak je ove godine neprolazni britanski Burberry upeo u tome, i to je i SML ispratio ( da podsetimo). Novi koncept prezentacije nazvan "tweetwalk" dao je mogućnost svim ljubiteljima modnog potpisa Burberry da u realnom vremenu učestvuju u svakom izlazu revije, i ne samo to. Bez obzira na to da se ranije čekalo i do 6 meseci do mogućnosti da kupite neki od predstavljenih modela, ovoga puta uz pomoć savremenih tehnologija bilo je lako da sebi ( ko je u prilici) odmah priušti omiljeni komad po završenoj reviji. I bez obzira na sveukupnu recesiju i krizu, Burberry je uspeo da ostvari dobit koja njegovu konkurenciju ostavlja daleko iza sebe. Da li je tajna u WEB-u? Mi znamo da jeste!

5. OSCAR GOES TO...- ne bi bilo pravično da zaboravimo ni nagrade ove godine. Bilo ih je mnogo, pisali smo odveć o tome. Ali jedna nam je "upala" u oči. Znate li koje dobio nagradu za dizajnera godine u Britaniji? Imate pravo da pogađate samo jednom! S_ _ _ H B _ _ _ _ N! Rešite ovaj laki rebus. Kada ga budete rešili shvatićete da je važno i koga oblačite. Manje ili više uvek!

ŠTA BI(SMO) NOSILI OVE GODINE - Kolor blok ( najbolje onaj od JIl Sander ), neon varijantu ( ako već možemo da biramo onda svakako onu Miu Miu ili Christopher Kane), falte ( u verziji ako neko zazviždi za vama na ulici, pa makar ko da je dizajner ), androgenu siluetu ( koju je najbolje interpretirala Stella McCartney ili Chanel), fetiš ( izgleda da je kožna kecelja Louis Vuitton ove godine pobednica u detalju), Bejzboj jakne ( one od Izabel Marant su doživele barem milion interpretacija), tufnice ( bilo ih je u izobilju ali one od Yves Saint Lauren-a su neodoljive prosto), cipele sa gliterom ( izgleda da je Doroti iz Čarobnjaka iz Oza trend maker),  Čizme do kolena ( od kože, gume, ravne, s visokim potpeticama…), i praktične torbe od kojih se svakako izdvojila Cabas Céline.
U ŠTA BAŠ I NISMO BILI SIGURNI DA BI PONELI - Viktorijanski stil koji je O.K. ali se omašio vek, zar ne? Štampe sa voćnim printom ( banane sa potpisom Prada bile su upečatljiv imidž ali su grejpfruti, limuni i ostale voćke zaista su bolje izgledale u činiji na stolu, nego na suknjama ili haljinama),  Zvezdice - ma koliko bile trend i to na svakom koraku, nekako se ne može oteti utisku da izgledate putujuća observatorija. I Navaho indijanci nisu baš doživeli veliki uspeh, ipak se čini da su modno istrebljeni u našim glavama.

ŠTA SVAKAKO DA ZABORAVIMO -  Lanvin odeća za decu, Fe Jeans - modeli koju su podizali gluteuse onima koji su počeli da ih kupuju i ma koliko dobra ideja bila na kraju se ispostavila kao nedovoljno zanimljiva i još ponešto ali ajde da u Novu Godinu uđemo bez reminiscencija na prethodnu nego tovoreni za onu koja Vam dolazi, zato vam od srca želimo 
SREĆNU NOVU 2012.godinu!

Preporučujemo

foto

15. 08. 18

Virgil Abloh u saradnji sa Nike-om i Serenom Williams

Šampionka tenisa će ove godine nositi Ablohove kreacije na US Open turniru koji počinje 27. avgusta i predstaviti novu liniju po prvi put.

foto

10. 07. 18

Čarobna revija Dolce & Gabbana

Ovakvu reviju još niste videli!

Search