Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

20. 02. 2012

Parižanka

Haute Couture et Champagne

Možda ste romantični, možda niste, možda volite francuske filmove, a možda pak ne, ali ako makar malo volite modu, onda morate da volite Pariz. Prestonica visoke mode i fatalnih žena, inspiracija književnika i svedok nekih drugih vremena i ljudi, Pariz je sve samo ne još jedna evropska metropola. Igrom slučaja sam došla do knjige “Parisian Style: A Style Guide”, koju je napisala Inès de la Fressange. Inès je prvi model koji je potpisao ekskluzivan ugovor sa kućom Chanel, još osamdesetih, pre stvaranja supermodela. Osim zanimljivih ilustracija i adresa za pravu kupovinu u Parizu, oduševila me je jednostavnost i praktičnost.

Dok žene širom planete troše budžete omanjih država na milione nepotrebnih cipela i haljina, te od stanova prave skladišta, a sve u stilu Carrie Bradshaw, čiji obožavatelj nisam, niti ću ikada biti, Parižanke to rade drugačije. Čitave odevne kombinacije se svode na sedam komada obuće i odeće, sve ostalo je manje ili više nepotrebno. Naravno, kada bi još postojalo uputstvo za onaj njihov seksi akcenat ili gotovo drsko držanje, rekla bih: “Pomeri se Laetita Casta, stižem ja!”. Ovako, podeliću delić mudrosti sa sunarodnicama, u nadi da neki narodi, negde tamo, nalaze naš akcenat i držanje neodoljivim.

Ne znam da li ste primetile, ali Parižanke nisu robovi plastične hirurgije, niti se plaše starenja. Takođe, imaju gotovo idealne proporcije, nisu premršave niti punije, već jednostavno, zgodnjikave. Što je sve stvar stava, koji ne možemo da poručimo ni putem interneta, niti da otkupimo od nekog stiliste. No, dok ne savladamo ove osnove, možemo da se makar oblačimo poput Parižanki. Potreban je trenč, jednostavno skrojen sako, džemper od kašmira u mornarsko plavoj boji, jer ta nijansa plave dobro izgleda uz svaki ten i boju kose, mala crna haljina, kožna jakna, savršene farmerice i naravno, bluza. Baletanke mogu da zamene potpetice u svakoj prilici. Velike, tamne naočare i torba srednje veličine u braon ili crnoj boji se podrazumevaju.

Coco Chanel nas je naučila da pre izlaska iz kuće uvek skinemo jednu stvar sa sebe. Umesto prstenja, ogrlica i narukvica, dovoljna je ešarpa sa nekim zanimljivim dezenom. Pruge su uvek u modi, crno-bele ili teget-bele, kao i crvena boja, koja je među bojama ono što je Chanel 2.55 među tašnama. Kada smo več kod modnih kuća, moram da pomenem da su Longchamp i Sandro šampioni, a miks visoke mode i vintidž odeće je obavezan. Sam pojam trenda je zanemarljiv, te nije čudno što Parižanke imaju posebno mesto u uličnoj modi. Nonšalantnost u odevanju nije slučajna, jer se čini da ove žene zaista ne gube živce lako. Odnos prema životu, poslu i modi je jednostavan i zdrav: niko ničemu ne robuje.

Jednostavan luksuz je nešto što može svako da priušti. Ustvari, gledajući francuske filmove, mogu da zaključim da nam je to dužnost. Igrati na sigurno nije loša ideja, kako u životu, tako ni u modnim avanturama. Moda je prolazna, zašto ne bi smo mi postale vanvremenske? Investiranjem u te večne odevne komade, možda postoji šansa da, osim očigledne finansijske uštede, naučimo kako lakše, umerenije, da živimo. Za početak, pomirite se sa ogledalom, jer ono nije vaš neprijatelj. Previsoke potpetice, neumereno duboki dekoltei i zabrinjavajuća količina šminke, jesu. Nova modna godina samo što nije, te potraga za savršenim trenčom ili farmericama koje će naglasiti šta treba, a prikriti višak, može da počne. Bonne et Heureuse Année!   

Autor: Milica Jarić

Preporučujemo

foto

15. 08. 18

Virgil Abloh u saradnji sa Nike-om i Serenom Williams

Šampionka tenisa će ove godine nositi Ablohove kreacije na US Open turniru koji počinje 27. avgusta i predstaviti novu liniju po prvi put.

foto

10. 07. 18

Čarobna revija Dolce & Gabbana

Ovakvu reviju još niste videli!

Search