Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

29. 08. 2012

Novi izgled kuće Dior (II deo)

Još nekoliko reči o modnoj reviji koju smo dugo čekali

Raf Simons je dobio težak zadatak da nasledi jednog od najvećih živih kreativaca današnjice i da svoj put ka modnom Olimpu ipak popoloča uspehom, a ne debaklom. Mnogi su bili skeptični da će nakon ekscentričnih, raskošnih, bajkovitih, i nezaboravnih Gallianovih kolekcija i prezentacija, naići na pojednostavljenog i nezanimljivog Diora by Raf. Dugo očekivana kolekcija je za početak, svakako bila opozit teatralnom Gallianu, te su skeptci kojih se našlo u publici imali instant komentar: “Jedan je Galliano”, mada i onih koji su se radovali "otrežnjenju" i jednostavnosti koju je Simons pokazao na samom početku nove ere Diora.

Ipak, moram napomenuti da se na nedeljama visoke mode poslednjih godina sa nestrpljenjem očekivao Dior koji je s Gallianom donosio poseban doživljaj. I s tim u vezi bilo bi divno da se jedan genije poput Galliana ipak uskoro nađe u  nekoj novoj kreativnoj ulozi, jer ipak nedostaje taj njegov specifičan nivo ludila. Ne treba se odreći njegove lucidnosti koja je modi potrebna i osvežava je čak i kada je krititikovana kao takva. Ma kako bilo bajka sa Gallianom se završila ne sa happy end-om ni po ljubitelje ni po njega samog. Ali, s obzirom da smo još u najranijem detinjstvu ukapirali da svaka bajka ima kraj,i da smo nekako načisto sa tim, no i da svaka nova bajka ima početak koji obično kreće rečenicom -" Nekada davno.....", otuda i ova bajka koju potpisuje Raf Simons, počinje sa - "Nekada davno živeše jedan Christian i bejaše jako kreativan...." Christian je izmislio new look sa svojim tipičnim elementima stila i raskoši koju je Belgijanac pažljivo ponovio sa svojim stvaralačkim stavom, želeći  zasigurno da pokaže sinergiju između njega i brenda na čijem je čelu tek nekoliko meseci. Ruku na srce nekada je potrebno za korak napred napraviti jedan iskorak u nazad da bi se dobilo na zaletu, tako je i Raf sa dozom nostalgije najavio novu eru Diora.

Nova era se dopada gospodinu Arnaultu, brojnim dizajnerima, javnim ličnostima, ali koliko će se dopasti kupcima? Tu je ključ nove ere Dior. Ukoliko Raf uspe da svojom jednostavnošću zadrži Dior na francukom modnom tronu onda će Chanel i dalje biti vicekralj, ukoliko se pokaže obrnuto onda će filozofija Kajzera Karla dokazati da poetika Simonsa možda ipak i nije bila najidelaniji izbor.

Videćemo!

Srećno, Monsieur Simons!

Preporučujemo

foto

15. 08. 18

Virgil Abloh u saradnji sa Nike-om i Serenom Williams

Šampionka tenisa će ove godine nositi Ablohove kreacije na US Open turniru koji počinje 27. avgusta i predstaviti novu liniju po prvi put.

foto

10. 07. 18

Čarobna revija Dolce & Gabbana

Ovakvu reviju još niste videli!

Search