Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

19. 09. 2012

Modna jesen/zima 2012-13.

Maksimalna raskoš

Kriza? Šta to beše? Čini se da moda iz svog rečnika ove godine definitivno briše reči strogost, svedenost, i skromnost. Zlata i srebra, kristala i krzna, svile i kašmira, kao da ni najmanje ne fali u krojačnicama svetskih modnih kuća. Recesivni pristup na modnoj pisti jedino se ocrtava brojem onih koji će sebi to moći da priušte s jedne strane i svima nama koji uživamo u rakoši koju modna slika emituje ove sezone. Upečatljiv povratak crne, crvene, narandžaste i to na velika vrata i u velikim površinama. Postoje dva scenarija koja naslućujem, jedan je da moda nikako nije upućena u dešavanja iz spoljnog sveta, a drugi da je odlučila da isti učini lepšim, raskošnijim i barem prividno bezbrižnijim. Glasam za scenario broj 2.

Elegancija i luksuz možda su i prvi elementi ove sezone koji se u saglasju sa zlatom, srebrom i draguljima savršeno uklapaju u skladan spoj baroknih i rokoko nasleđa koja vladaju pistama. Crna je vidljiva kao neprikosnovena vladarka u koloritu, koja ukoliko spadate u ljubitelje ove boje širi ruke i prosto vas grli i tera da ove godine nosite crnu od glave do pete i to ne samo za veče već i preko dana. Kad smo kod boja ne izostavite ni itenzivne kolorite poput narandžaste, crvene, električno plave, pink, roze... Total look-ovi su itekako u trendu, pa ukoliko niste od onih koji vole crnu svakako da ćete izborom neke od ovih boja uživati ove godine. Dezeni su takođe najprihvatljiviji u total look-u ma kako vam se na prvi pogled učinilo da to i nije baš najstilskije od svih ponuđenih rešenja.

Zlata i srebra ne nedostaje. Opcije su nebrojene od onih da zlato i srebro imate na galanteriji do onih gde ćete biti shvaćeni kao modno osvešćeni, čak i onda kada se pojavite u total imidžu boje srebra ili zlata, igrajući se sa ultra sjajnim materijalima ili sa nekim koji imaju mat odsjaj. Zlatna groznica je počela!

Kad smo već kod zlata ne smem zaboraviti, reč dve, ni raskoš uticaja baroka i rokokoa koji odišu u svakom od inspirisanih komada neverovatnom raskoši, ponekad, ruku na srce, čak i grotesknoj. Imam jedan savet kod ovog stila. Ukoliko se odlučite da nosite neki od ovih komada ove zime spremite se da izdvojite više novca. Pa, zaboga radi se o baroku i rokokou koji nikako nisu poznavali reč jeftino, čak su je se, mogao bih biti spreman da tvrdim i grozili.

Još jedan segment modnog nasleđa vidljiv je veoma ove sezone. Uticaj bih nazvao uniformnim ili šinjelskim. Kako vam je draže. Dvoredna kopčanja, epolete i sve ono što čini vojnički stil ove godine se "slilo" najviše na duge kapute koji podsećaju na vojničke šinjele u eksluzivnoj interpretaciji u izboru materijala i detalja. Dakle spremni smo za svaku vrstu modnog marša ove sezone ukoliko uz to ukombinujemo i čizme visoke sare i kape sa šiltom.

Ukoliko vam je dosta da boravite u sopstvenoj koži, ili želite da iskočite iz iste, što je ponekad potpuno razumljivo, onda je ovo prava sezona za odluku te vrste. Koža je jedan od omiljenijih materijala ove jeseni i zime. Da li je reč o odelu, pantalonama, suknji ili jakni, verzije koje se nude su šik i najčešće elegantne. Ukoliko imate neku biker jaknu na stanju u vašem plakaru, onda je kombinujte sa uskom haljinom ili šik damskom suknjom da bi bili ove godine u trendu.

Poseban krojni hit ove godine, nasleđe je letošnjeg trenda i Diorovog new looka, a to je naglašena linija boka koja se javlja u svim tkaninama i formama. Ako je sociološki gledati na ovu pojavu, ona su modni pregaoci odlučili da nam upute poruku da je žena seksi, zavodljiva i nedoljiva, istovremeno i ona koja rađa, pa kad smo kod recesije, dece nikad nije dovoljno...kažu.

Veliki povratak na modnu scenu ove godine u svoj modni dnevnik beleže pantalone. Bilo da su široke o kojima se toliko priča ili uske koje se rađe nose, pantalone su neodvojivi deo imidža ove sezone. Ženstvene i elegantne su one koje su neizostavne za svaku od vas koja voli modne trendove. U kombinaciji sa džemperom ili blejzerom odličan su izbor za period pred nama.

I za kraj, nijedna kolekcija nove modne sezone ne može da iz svog rečnika izostavi reč maksi. Maksi su kaputi, maksimalna je raskoš, maksi je ženstvenost ili jednostavno rečeno, vreme je da maksimalno uživate u sezoni pred nama!

Preporučujemo

foto

15. 08. 18

Virgil Abloh u saradnji sa Nike-om i Serenom Williams

Šampionka tenisa će ove godine nositi Ablohove kreacije na US Open turniru koji počinje 27. avgusta i predstaviti novu liniju po prvi put.

foto

10. 07. 18

Čarobna revija Dolce & Gabbana

Ovakvu reviju još niste videli!

Search