Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

21. 06. 2012

Skandinavski stil

Susret mode, prirode i zime

Rast modnog uticaja na zemalja Skandinavije tokom 90-ih godina, doneo je ostatku sveta jednu drugačiju estetiku, ali i svojevrsno modno osvešćenje među žiteljima Danske, Norveške, Švedske i Finske.  Ono što se da zaključiti je da su ove zemlje ekonomski jake i stabilne, te nezavisno od zanimanja, trendovi i kvalitetnija odeća su prisutni uvek i svuda. Sa druge strane, ove zemlje cene individualizam, te je mešanje jednostavnih komada koje potpisuju Carin Wester, Filippa K ili Acne sa vintage odećom najčešća odevna kombinacija Skandinavaca.

Iako bogate, skandinavske zemlje ne mogu pobeći od meteoroloških prilika, tačnije neprilika, koje se odražavaju na svaku poru života. Moda pati zarad komfora, što je razumljivo i prihvatljivo. Ono što morate da ponesete sa sobom kada putujete u neku od ovih zemalja je kabanica, jer će vam jak vetar lako i neprimetno oduvati kišobran, čak i tokom leta. Tokom zime se nose slojevi, puno njih, uz obavezne kape, šešire i rukavice, ali sa istom dozom jednostavnosti koja se primenjuje i tokom toplijih dana.

Žene sa ovog podneblja nisu veliki obožavatelji eksperimentisanja sa šminkom, te najčešće nose maskaru i sjaj na usnama. Ono na šta obraćaju najviše pažnje je nega kože, koja je u uslovima velike vlage i vetrova najugroženija. Na kreme za lice i telo su spremne da odvoje i po nekoliko stotina eura, jer negu stavljaju ispred modnih trendova. Za veče se odlučuju za šminku u neutralnim, večernjim tonovima, a baš kao i za šminku, slično se ponašaju prema kosi: neguju je, ali ne haje za frizure. Kose su im gotovo uvek neuredne, pomalo raščupane, ali zdrave, neretko ukrašene modnim dodacima.

Kompletan izgled Skandinavki se mnogim ženama iz ostatka Evrope može učiniti dosadnim, ali dozu prefinjenosti i ženstvenosti koju nose, teško da im iko može negirati. Jednostavnost je lepa sama po sebi, a “manje je više” je njihov moto. Tipičnu ženu sa ovog područja ćete najčešće sresti u blejzeru i skinny farmericama ili suknji midi ili maksi dužine, a jedino su kod nakita dozvoljena manja preterivanja. Šal ili marama su obavezan deo stila Skandinavki, koji je nastao iz čiste potrebe.

Kao što je već pomenuto, na kvalitet se puno polaže, te su torba, jakna ili kaput i cipele uvek odličnog kvaliteta, najčešće izrađeni od kože. Ni za boje ne mare puno, te nijanse bež i sive preovlađuju ulicama Osla ili Kopenhagena. Pastelni tonovi i tamnije nijanse plave su ovde uvek aktuelne, dok se bela nosi gotovo isključivo leti. Pa ipak, kako su Skandinavci veliki ljubitelji minimalističke mode, moguće je videti odevne kombinacije sastavljene isključivo od crne i bele tokom svih godišnjih doba. 

Baš kao što ni stil žiteljki Skandinavije nije jasno definisan, tako su moguća i odsutapanja. Veliku popularnost imaju ukrasi za kosu, helanke i čarape sa sandalama. Ovo nisu trendovi, već potrebe, koje su postale sastavni deo odevnih kombinacija. Tokom toplijih dana ove dame obožavaju svoje baletanke, a štikle nose samo kada je neophodno. Kako su navikle da veći deo godine provedu u ravnim čizmama ili cipelama, tako su i prolećne i letnje dane prilagodile jednostavnoj i praktičnoj obući. 

Kao žitelji zemalja koje poseduju tolika prirodna bogatstva, skandinavski narodi se i u dezenima često okreću prirodi, ali i geometriji. Iako imaju i uslove i sredstva, svoje potrebe za isticanjem Skandinavke to ne čine odećom, ili nedostatkom iste. Čak i kada su u toplijim krajevima, neguju svoju mlečno belu kožu i skrivaju se od sunca. Svako preterano pokazivanje kože je jednostavno neukusno, te ukoliko planirate put u Skandinavske zemlje, zaboravite vrtoglave potpetice, preterano kratke suknje i uske majice. Mnogo više ćete biti cenjeni ako se oslonite na prirodnost i ležernost.

Preporučujemo

foto

15. 08. 18

Virgil Abloh u saradnji sa Nike-om i Serenom Williams

Šampionka tenisa će ove godine nositi Ablohove kreacije na US Open turniru koji počinje 27. avgusta i predstaviti novu liniju po prvi put.

foto

10. 07. 18

Čarobna revija Dolce & Gabbana

Ovakvu reviju još niste videli!

Search