Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

12. 06. 2012

Odevanje na nemački način

Raznolikost, uticaji istorije, muzike i individualizam

Početkom XX veka, posebno tokom 20-ih i 30-ih godina, Nemačka je važila za modnu silu. Ikona stila i lepotica sa stavom, Marlene Dietrich, koja je nakon Evrope osvojila i Holivud, je bila uzor mnogim svojim zemljakinjama. Socijalno-društvene promene koje su usledile nakon II svetskog rata, donele su uticaje Rusije i SAD-a i Zapadne Evrope, te se i stil Nemica promenio, postavši zanimljiva mešavina tradicije i spoljnih uticaja.

Najveće promene su se u svakom pogledu dešavale u Berlinu. Za stil žiteljki Berlina se često kaže da je eklektična mešavina Pariza i Londona, mada je teško porediti Berlin sa bilo kojom drugom prestonicom. Sa jedne strane je ohrabren individualizam, ne samo u odevanju, već i u celokupnom modnom predstavljanju. Drečave boje kose, mešanje stilova i uticaj muzičkog opredeljenja na odevanje je više nego očigledan. Sa druge strane, tu je sivilo, odusustvo boja i androgeni, unisex pristup modi, ali i stilu življenja. Naravno, postoje i treća kategorija Nemica, a to su one koje su pokupile najbolje od svojih suseda, a najviše poverenja imaju u savete nemačkog modnog heroja, Karl Lagerfelda. Njihov stil je inspirisan i pod snažnim uticajem francuskih žena, a njihova modna ikona je najčešće Coco Chanel. One vode računa o detaljima, kupuju markiranu odeću, troše puno na negu, ali uvek se trude da izgledaju nonšalantno, kao da nimalo truda nisu uložile u stvaranje kompletne slike o sebi. Ove Nemice uživaju u raskošnim materijalima, poput kašmira, svile i kože, a modna kuća Hugo Boss u svojim kampanjama najpribližnije oslikava njihov stil.

Ukoliko ste se uputili za Berlin ili u bilo koji drugi veći grad u Nemačkoj, ma šta nosili, nećete se izdvajati iz mase, već će vaš doživljaj stila i mode biti prihvaćen, bez pogovora. Lepota uličnog stila nemačkih metropola leži baš u tome što jednom kraćom šetnjom možete se susreti sa najrazličitijim kombinacijama, modnim detaljima, frizurama i šminkom. Festival različitosti je pravo uživanje za turiste, jer će uvek naići neko ko će vas inspirisati na modni eksperiment ili se možete se nasmejati i pohvaliti modne hrabrosti i ludorije.

Preporučujemo

foto

15. 08. 18

Virgil Abloh u saradnji sa Nike-om i Serenom Williams

Šampionka tenisa će ove godine nositi Ablohove kreacije na US Open turniru koji počinje 27. avgusta i predstaviti novu liniju po prvi put.

foto

10. 07. 18

Čarobna revija Dolce & Gabbana

Ovakvu reviju još niste videli!

Search