Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

23. 05. 2012

Moda España

Flamenko, Goya i korida

Iako za žitelje Španije važi pravilo da žive u trenutku, moda pokazuje nešto sasvim drugačije. Spoj tradicije i dizajnera okrenutim budućnosti, poput Paco Rabanna, uz mnoštvo poznatih i cenjenih uličnih marki, stvorili su poseban stil odevanja kod Španjolki, koji je prepoznatljiv u celom svetu.

Ono što je svojstveno za Italijanke, važi i za Španjolke, a to je da je će sebi uvek dozvoliti da izgledaju seksi, ali sa merom, jer su izuzetno pobožne, te se vode nekim pravilima Vatikana. Za razliku od Italijanki, Španjolke, posebno žiteljke Barselone su slobodnije u izboru boja i krojeva, te su ulice ove metropole u letnjim danima preplavljene devojkama u šarenim i vedrim maksi haljinama, lepršavih krojeva.

Španjolke vole da izgledaju lepo i elegantno, šik i mladalački, ali pokazivati previše kože se smatra lošim ukusom. Duboki deltei i kratki šortsevi nisu prikladni za šetnje gradom, kao ni mini suknje. Španjolke vole cipele, ali visoke potpetice nisu imperativ. Mokasine i baletanke, uz suknje midi dužine ili farmerice su odevne kombinacije za svaki dan, dok je poslovni izgled malo sređeniji i atraktivniji.

Obline se i dalje cene u Španiji. Madridska nedelja mode je prva u svetu zabranila premršave manekenke na revijama, a još od početka 2000-ih se vodi stalna kampanja o važnosti zdrave ishrane. Naslovnice vodećih španskih modnih magazina češće krase lepotice koje imaju šta da pokažu, a kult obožavanja poznatih i slavnih, bilo lokalnih ili globalnih, utiče na kreiranje stila gotovo svake Španjolke.

Zara, Mango, Stradivarius su samo neke od robnih marki koje nam dolaze iz Španije. Popularnost ovih marki širom planete je samo dokaz da se svako može pronaći u španskoj modi. Treba dodati da iz ove zemlje potiči velika imena visoke mode poput Cristóbal Balenciage, Manolo Blahnika i već pomenutog Paco Rabanna.  Kako su Španci izuzetno ponosni na umetnike koji su živeli i stvarali pod španskim nebom, česta inspiracija kolekcija su umetnička dela, bilo da su u pitanju slike ili poezija.

Naravno, postoji još nešto što se teško može objasniti ili opisati. To je način na koji se Španjolke kreću, tiho i zavodljivo, te ne čudi što su  Leticia Dolera, Penelope Cruiz, Paz Vega uvek među najpoželjnijim ženama sveta. Ne možemo poreći da su jarka crveni karmin i raskošne haljine pune karnera, koje prate liniju tela, uz lepezu i ukras u kosi detalji kojima prava Španjolka zavodi. 

Preporučujemo

foto

15. 08. 18

Virgil Abloh u saradnji sa Nike-om i Serenom Williams

Šampionka tenisa će ove godine nositi Ablohove kreacije na US Open turniru koji počinje 27. avgusta i predstaviti novu liniju po prvi put.

foto

10. 07. 18

Čarobna revija Dolce & Gabbana

Ovakvu reviju još niste videli!

Search