Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

11. 04. 2012

Fenomen(alna) Kate

Supermodel, superstar

Ona nije tragična heroina Warholove fabrike, Hitchkokova plavuša ili Bondova devojka. Naspram nje Christy i Linda liče na žirafe. Kako objasniti planetarni uticaj gospođe Kate Moss, koja je zapalila modni svet, sa samo 167 cm, bez ijedne obline i sa licem koje se ni ne izdvaja iz gomile? Kako objasniti da je sićušna Kate započela modnu revoluciju, te su supermodeli devedesetih penzionisani, a blede mršavice, dečačkog izgleda su preuzele njihova počasna mesta na modnim pistama, naslovnicama i bilbordima? 

Sa sigurnošću se može reći da je Kate imala daleko više sreće nego što iko može da zamisli. Legendarna priča o Heathrow aerodromu, na kom je spazio skaut agencije Select iz Londona, kada je imala samo 14 godina i fotografije koje je uslikala pokojna Corinne Day donele su momenat šoka kakav se retko rađa. Golišava, mlada, prepuna pegica, sa krivim zubima i naivnim pogledom, Kate je postala senzacija preko noći. Za razliku od senzacija koje se rađaju i nestaju poput supernove, Kate je prisutna već dve decenije, a svaki njen korak se pomno prati, čineći je najslikanijom ženom današnjice. Ona je devojčurak iz komšiluka, ponekad lepa, ponekad i ne, ali njena moć transformacije i poigravanje dok hoda modnim pistama su ispisali modnu istoriju. Čak ni revolucionarne šezdesete i sedamdesete nisu stvorile toliko jaku žensku figuru, koju možete da obožavate ili prezirete, ali ne možete da je zanemarite. 

Kao lice revolucije britanske revolucije devedesetih, Kate se pojavljuje u muzičkim spotovima britanskih izvođača, dok u slobodno vreme organizuje žurke na Ibici, u društvu najpoznatijih britanskih pobornika muzike i mode. Galliano i McQueen su stajali rame uz rame sa Jarvisom Cockerom, Damon Albranom i Sadie Frost, a na čelu povorke je bila Kate, tada u dvadesetim, zaštitno lice Calvin Kleina i intrigantnih kampanji kojima je svet ponovo uzdrman. Lice gospođe Moss je ponovo bilo vezano za kontroverzu, a skandali koji gase mnogobrojne zvezde, stvaraju još sjajniju Kate. Devedesete Kate provodi između Londona i Njujorka, u naručju, tada najpoželjnijeg neženje sveta, Johnny Deppa. Supermodel vodi život rokenrol zvezde, ne mareći za sliku koju šalje svetu, sve dok se ona dobro zabavlja. 

Ulazak u novi milenijum je označio možda jedino zatišje u karijeri supermodela. Kate je postala majka i činilo se da su piste, žurke i muškarci prošlost, mada je i dalje spadala među najbolje obučene žene planete. Poput zatišja pred buru, Kate započinje jednu od najkontroverznijih romansi današnjice, a partner u zločinu joj je Peter Doherty, pevač, tesktopisac i loš dečko britanske muzičke scene. Uporedo sa linijom odeće koju kreira za Topshop, Kate nastavlja sa još luđim žurkama, a medijska pompa oko nje raste iz minuta u minut. Ona promoviše luksuz i raskoš, reklamirajući modne kuće Dior, Chanel ili Cavalli, dok se tetura po svirkama svog popularnog dečka, uvek sa čašom u ruci. Skandali joj oduzimaju milione, da bi joj se samo nekoliko meseci nakon novinskoh naslova "Cocaine Kate", iste pare duplirale. 

Na sve što se dešava oko nje, ona ćuti. Intervjue daje samo ako promoviše Topshop ili svoje parfeme, a o privatnom životu, koji je postao deo svačije svakodnevnice, mudro ćuti. Njen stil kupi hvalospeve, njene fotografije u modnim magazinima ostavljaju bez daha, bankovni računi rastu, a Kate ne prestaje da luduje, bez usporenja, bez kočnica i bez samodestrukcije, što je sve ukupno čini možda i najkontradiktornijom ženom današnjice. Često se govori o nekom X faktoru ili "star power"-u, a Kate je najočigledniji primer da ukoliko se zvezde poklope, jednom u par decenija, stvara se mitološko, gotovo svemoćno biće. Pomalo obična, pomalo ekscentrična, ponekad deluje kao da joj je glava u oblacima, ali njeno bogatstvo govori suprotno - ona itekako zna šta se prodaje. 

Ko je zapravo Kate Moss? Majka, supruga, supermodel, dizajner, prijatelj, "party animal"? Šta je to ona učinila da se polovina sveta zaljubi u nju, a da je druga polovina bezgranično nipodaštava? Tokom venčanja Kate Middleton i princa Williama izvesna grupa ljudi je u Londonu nosila sliku Kate Moss sa natpisom "There Is Only One Kate In London". Ista Kate je zgroženo gađala hlebom pevača Enrique Iglesiasa jer je pokušao da joj peva. Baš ta Kate ne ispušta cigaretu iz ruke, upada u tuče sa paparacima, gajeći imidž neodoljivo nežne devojčice, najbolje prijateljice Maria Testina, Terry Richardsona, mezimica Karla Lagerfelda, Marca Jacobsa, Stelle McCartney i odana koleginica Naomi Campbell, Karen Elson i Heleni Christensen. Mossova ne mari za etikete, posebno ne za one koje joj se svakodnevno lepe. Jer na kraju dana, iako daleko od savršenog, ona ima moć. Nama ostaje da sačekamo autobigrafiju, možda nam otkrije delić svog plana kojim je zavladala svetom. 

Preporučujemo

foto

15. 08. 18

Virgil Abloh u saradnji sa Nike-om i Serenom Williams

Šampionka tenisa će ove godine nositi Ablohove kreacije na US Open turniru koji počinje 27. avgusta i predstaviti novu liniju po prvi put.

foto

10. 07. 18

Čarobna revija Dolce & Gabbana

Ovakvu reviju još niste videli!

Search