Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

04. 04. 2012

Koliko crno je dovoljno crno?

Proleće je, a one kao tek stigle sa mora....

Osim takozvanih marsovki i plišanih trenerki duginih boja, uz fake tašne i modne detalje (čitajte ogromne naočare sa LV logoom), svaka prava gradska devojka zna da je njen look upotpunjen samo ako joj je koža crna kao gar. Neke od njih idu u takve ekstreme da ne možete sa sigurnošću da kažete koje su rase, sve dok ne primetite šmirglu tamo gde je nekada bila kože i broj akni u porastu, ispod kolograma pudera. Gde nalaze toliko tamne nijanse pudera na ovom području, ne znam, ali verujem da ih prodaju isti oni koji obezbeđuju najnoviji model Chanel tašne za 30 – 50 eura.

Koliko sati, dana, meseci provedenih u solarijumu je potrebno da se aristokratsko belilo zameni egzotičnom i dramatično tamnom bojom kože? Koliko god da je, očigledno se isplati. Zašto bi inače neko tako lako rizikovao zdravlje, a usudiću se da kažem i život?

Trend instant tamnjenja je započet davno i poprilično naivno. Nakon letovanja, žene su želele da makar još nekoliko dana zadrže taj sveži, preplanuo izgled. Dani su se pretvorili u mesece, a ono famozno bledilo, dika Lady Di ili Catherine Denevue je zamenjeno neujednačenim nijansama braon boje, koja se mestimično pretapa u narandžastu. Naravno, koža nije tu da bi je pržili, te uzvraća udarac. Besprekoran ten latino zvezdi poput J. Lo je nemoguća misija, a u cilju pokrivanja novonastalih neravnina nastavlja se sa potamnjivanjem. Sve do onog momenta dok ni roditelji ne mogu da prepoznaju svoje dete. A i dalje od toga.

Ne postoji dovoljno crno. Onog trenutka kada ugledate trudnicu kako ulazi u salon na svojih petnaest minuta prženja, jasno je da govorimo o ovisnosti. Ne, to nisu horde devojaka koje su upravo sletele sa karnevala u Riju, niti bogate naslednice koje su doskijale sa vrhova Alpa. Njihovo mesto okupljanja je magični solarijum. On ih umesto dobre vile, od Pepeljuga pretvara u mračne princeze. Pepeljuga je znala da sva magija nestaje u ponoć, te je u izvesnoj prednosti nad preprženim lutkama čije stanište je taj svemogući solarijum.Ali, one ne odustaju, a jedino što ostaje nama, ubledelim ženama je činjenica da je naš ten stvorila majka priroda, te uz adekvatnu negu, mi smo te koje možemo da imamo kožu kao sa reklama. 

Nije samo solarijum kriv za pomračenje svesti. Izlaganje sunčevim zracima je dozvoljeno samo uz nadzor, tačnije uz adekvatnu kremu za zaštitu sunca, i u umerenim količinama. Ne zato što je to najnoviji hir fashionista širom ove naše crnom rupom obavijene planete, već jer pokušavamo da izbegnemo raznorazna oboljenja, od kojih neka mogu biti fatalna. Samo zdrav razum i briga o zdravlju su naši aduti u surovom svetu u kom dominiraju žene čija adresa je solarijum, a privremeno mesto boravka pod užarenim suncem od podneva pa do vremena za solarijum.  

Preporučujemo

foto

15. 08. 18

Virgil Abloh u saradnji sa Nike-om i Serenom Williams

Šampionka tenisa će ove godine nositi Ablohove kreacije na US Open turniru koji počinje 27. avgusta i predstaviti novu liniju po prvi put.

foto

10. 07. 18

Čarobna revija Dolce & Gabbana

Ovakvu reviju još niste videli!

Search