Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

09. 10. 2012

Francesco Scavullo

Fotograf i reditelj

Francesco Scavullo je bio jedan od najdominantnijih i najutocajih fotografa u američkoj modi i lepoti. Fotografisao je skoro svakog poznatog muškarca, ženu ili dete. Njegove fotografije krasile su naslovne stranice modnih časopisa, kao što su Rolling Stone, Life, Time, Town & Country, Harper's Bazaar, Vogue, Mademoiselle, Glamour, Cosmopolitan, Harpers & Queen, L'Officiel, Woman and Max, i još mnogi drugi.

Francesco je bio zvanični fotograf Cosmopolitana skoro 30 godina. Takođe bio je poznat i po tome što je napravio mnoge filmske postere, kao što je onaj za film  A Star is Born, sa Barbrom Streisand u glavnoj ullozi. Takođe je uradio i mnoge omote za muzičke albume, na kojima je između ostalih, prvi put prikazana Diana Ross bez šminke, sa mokrom kosom, odećom i pocebanim farmerkama. Ova fotografija je krasila omot za njen album "Diana".Izdao je šest knjiga o svojim fotografijama : Scavullo on beauty, Scavullo men, Scavullo women, Scavullo, Scavullo: photographs 50 years, Scavullo nudes. U znak zahvalnosti za sav njegov rad i trud za fotografiju, slike Francesca Scavulla se nalaze u Metropolitan muzeju umetnosti i u Amon Carter muzeju u Teksasu. Ovako će sva dela ovog poznatog fotografa zauvek biti sačuvane od zaborava.Pored fotografija poznatih ličnosti, poznate su i njegove fotografije mrtve prirode, fotografije koje je preslikavao na platno. Na njegovim portretima mogu da se vide velike zvezde današnjice, Gloria Vanderbilt, Mary Kay Ash, Frederick Field, Grace Kelly, Elizabeth Taylor, Paul Newman, Sissy Spacek, Diana Ross, Cher, Brooke Shields, Madonna, Roseanne Arnold, Kim Bassinger, Barbara Streisand, Michelle Pfieffer, Sylvester Stallone, Arnold Schwartzenegger i mnogi drugi. 

Kao reditelj, Francesco je režirao nezaboravne video spotone za Shearson Lehman Brothers, Covermark, i Memorex sa Ella Fitzgerald, kao i Crystal Gayle jednočasovni muzički specijal na CBS-u. Francesco Scavullo je umro 2004. godine u NJujorku, u svojoj 83. godini. Sahranjen je na Upper East Sideu u Njujorku, pored svog psa španijela, Luka.

Preporučujemo

foto

12. 09. 17

NOVO OD LABELLA - NEODOLJIVO SLATKA NEGA!

Upoznajte Labellino - modernu okruglu revoluciju za negu usana!

foto

25. 09. 17

MIXA PRO-TOLERANCE

Expert za netolerantnu kožu

foto

18. 09. 17

NIVEA CELLULAR ANTI-AGE

Intenzivni tretman za negu kože

Mert and Marcus

Mert and Marcus

Tako savršen tandem… ...

Nela Đokić Tankosić

Nela Đokić Tankosić

Anti stress therapy – heklanjem u borbi protiv stresa ...

Bruce Weber

Bruce Weber

Fascinacija telom ...

William J. Cunningham

William J. Cunningham

U veseloj misiji ...

Terry O' Neill

Terry O' Neill

Svedok istorije ...

Search