Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

24. 05. 2012

Irving Penn

Slikar, ilustrator, modni fotograf

Irving Penn (16. jun 1917-7. oktobar 2009) bio je američki fotograf, poznat po svojim portretima i modnoj fotografiji. Studirao je crtanje, slikanje, grafiku i industrijske umetnosti.

Studirao je kod Alexeya Brodovitcha pri Philadelphia Museum School, odsek Industrial art (sada Tne Univeristy of Art), gde je i diplomirao 1938. Njegove crteže je objavljivao "Harper's Bazaar", a bavio se i slikarstvom. Kako je njegova fotografska karijera napredovala, postao je poznat po ženstvenom šiku i glamuroznosti kojim je njegov rad odisao, prvenstveno u periodu posle II svetskog rata.

Penn se godinama bavio modnom fotografijom za "Vogue", da bi, 1953, osnovao i sopstveni studio. Bio je među prvim fotografima koji su postavljali model pred jednostavnu sivu ili belu pozadinu, koristeći tu jednostavnost efektnije od ostalih fotografa. Šireći i menjajući studio, konstruisao je set pozadina od oštrih uglova, formirajući stroge, rigidne uglove. Koristeći ovu tehniku, fotografisao je Marthu Graham, Pabla Picassa, Georgiu O'Keeffe, W.H. Auden, Igora Stravinskog...

1950, Penn se oženio svojim omiljenim modelom, Lisom Fonssagrives. Upoznali su se na fotografisanju 1947. Lisa je umrla 1992. Imali su jednog sina.

Penn je fotografisao mrtvu prirodu i neumetničke predmete u neobičnim aranžmanima, sa puno detalja i velikom jasnoćom. Dok je njegova tehnika bila uvek čista i jasna, Pennovi modeli su se veoma razlikovali među sobom. U mnogo navrata njegove fotografije su bile toliko ispred svog vremena, da su postale cenjene kao dela od velikog značaja u modernističkom kanonu tek godinama nakon nastanka. Npr, serija poziranih aktova čije su fizičke dimenzije sezale od mršavih do punijih, nastala 1949-50, izložena je tek 1980.

Objavio je veliki broj knjiga među kojima poslednja, "A Notebook at Random", nudi velikodušnu selekciju njegovih fotografija i slika, kao i dokumenta koja se bave njegovom metodom rada.

Preporučujemo

foto

12. 09. 17

NOVO OD LABELLA - NEODOLJIVO SLATKA NEGA!

Upoznajte Labellino - modernu okruglu revoluciju za negu usana!

foto

25. 09. 17

MIXA PRO-TOLERANCE

Expert za netolerantnu kožu

foto

18. 09. 17

NIVEA CELLULAR ANTI-AGE

Intenzivni tretman za negu kože

Mert and Marcus

Mert and Marcus

Tako savršen tandem… ...

Nela Đokić Tankosić

Nela Đokić Tankosić

Anti stress therapy – heklanjem u borbi protiv stresa ...

Bruce Weber

Bruce Weber

Fascinacija telom ...

William J. Cunningham

William J. Cunningham

U veseloj misiji ...

Francesco Scavullo

Francesco Scavullo

Fotograf i reditelj ...

Search