Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

28. 09. 2012

Terry O' Neill

Svedok istorije

Terry O'Neill, jedan je od najvećih fotografa prošlog veka. Njegov život može lako da se pretoči u knjigu ili film, jer je on prisustvovao događajima i momentima koji su promenili tok istorije. 1960. godine želeo je da postane džez muzičar, u Njujorku. Odlučio je da ispuni tu zamisao i došao na ideju da se zaposli u British Airwaysu kao stjuard i da u pauzama između letova svira po klubovima. Međutim, nije sve išlo po planu. Kada se prijavio za rad u kompaniji, nije dobio posao stjuarda, već fotografa. Name, od njega se tražilo da na aerodromu slika putnike, njihove susrete i rastanke, za reklamnu kampanju. O fotografiji nije znao apsolutno ništa, pa je čitao savete u raznim knjigama i magazinima i tako stekao početno znanje. Kada je jednom prilikom slučajno uslikao čoveka koji spava na stolicama u čekaonici aerodroma, okružen afričkim poglavicama u prelepim nošnjama, potpuno je okrenuo svoj život u drugom pravcu.  Taj uspavani čovek je bio niko drugi do zamenik premijera Velike Britanije, Rab Butler. Pošto je u to vreme Velika Britanija imala ogroman broj kolonija, na Heatthrowu su često viđani političari koji su obilazili kolonije po čitavom svetu. 

Jedan od reportera koji je pratio Raba Butlera je zatražio od Terrya da mu proda film, koji je odneo u svoju redakciju. Urednik je bio oduševljen fotografijama i tražio je od Terrya da mu pošalje još. Nakon nekoliko meseci, Terry je bio jedan od najplaćenijih fotografa tog vremena, koji je snimio neke od legendarnih fotografija bendova u usponu - The Beatles, a čak je prisustvovao trenutku u kome se probio bend Rolling Stones. Tada mladi muzičari Paul Maccartney i John Lennon, sedeli su u društvu Micka Jaggera i  Keitha Richardsa, koji su tražili od njih novu pesmu. I dan danas Mick i Keith su zahvalni bendu Beatles na pomoći i prvom velikom hitu.

Šezdesetih godina, fotografi su postali propusnica za bendove. Oni su plasirali njihove fotografije u javnost, pomagali da postanu slavni, jer čak ni tad nije bilo dovoljno imati samo dobru muziku.  Međutim, nije bila poenta samo u fotografisanju, već u načinu na koji se fotografiše. Terry O'Neill je bio prvi koji je portrete i ličnosti fotografisao filmom od 35mm.

Terry je uspeo da se približi zvezdama toliko da je bukvalno sa njima živeo. Jedna od tih zvezda koja je pustila Terrya u svoj život je neprikosnoveni Frank Sinatra. Naime, njegova dobra prijateljica Ava Gardner, koja je bila u braku sa poznatim pevačem, mu je pomogla da snimi fotografije koje niko nije uspeo. Ona je samo poslala pismo Franku i to je bilo dovoljno da Terry dobije propusnicu. Frank je tada bio u Majamiju, gde je snimao film sa poznatom glumicom Raquel Welch, koja je postala Terryev jako dobar prijatelj.

Radi već više od 50 godina, fotografisao je najlepše žene sveta, od Brigite Bardo do Elizabeth Taylor. Dešavalo mu se da se jednog momenta nalazi na setu filma o Jamesu Bondu, a narednog fotografiše Kraljicu ili princezu Dianu.

Danas, sa pune 74 godine, ne posustaje. Svakodnevno putuje po selom svetu, drži predavanja o fotografiji, otvara izložbe. Oduševljen je mladim ljudima koji razumeju šta je prava fotografija i svesni su da današnja tehnologija može sve da iskrivi i da zavara. Kada je on počinjao, nisu postojali kompjuteri i razni programi koji iskrivljuju stvarnost.

Ipak više ne fotografiše toliko, osim ljude koje veoma ceni i poštuje kao što je Nelson Mandela ili na poseban zahtev svojih bliskih prijatelja Sir Michaela Cainea, Billa Wymana, Erica Claptona. Često ga pitaju zašto ne želi da napiše autobiografiju o svom životu, iskustvima, ljudima koje je upoznao i fotografisao. Na to odgovara da mu se ta čitava ideja gadi, jer ne želi da odaje tajne i blati ljude koje poštuje. U svojoj kolekciji ima fotografija koje nikada nije želeo da iznosi u javnost, kao što je npr. fotografija na kojoj se vide grudi poznate pevačice Janis Joplin. Nikada je neće izneti u javnost, jer ne želi da kvari sećanje na nju i da skreće pažnju sa njene neverovatne muzike.

Svojim fotografijama je želeo da ispriča priču, a ne da je prodaje.

Preporučujemo

foto

12. 09. 17

NOVO OD LABELLA - NEODOLJIVO SLATKA NEGA!

Upoznajte Labellino - modernu okruglu revoluciju za negu usana!

foto

25. 09. 17

MIXA PRO-TOLERANCE

Expert za netolerantnu kožu

foto

18. 09. 17

NIVEA CELLULAR ANTI-AGE

Intenzivni tretman za negu kože

Mert and Marcus

Mert and Marcus

Tako savršen tandem… ...

Nela Đokić Tankosić

Nela Đokić Tankosić

Anti stress therapy – heklanjem u borbi protiv stresa ...

Bruce Weber

Bruce Weber

Fascinacija telom ...

William J. Cunningham

William J. Cunningham

U veseloj misiji ...

Francesco Scavullo

Francesco Scavullo

Fotograf i reditelj ...

Search