Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

11. 04. 2012

Elen fon Unvert

"Women are not just there to be admired, they are there to be enjoyed"

Elen fon Unvert (Ellen von Unwerth) rodila se u Frankfurtu, u Nemačkoj 1954. godine. Imala je veoma uzbudljiv i neobičan život. Sa osamnaest godina se zaljubila u direktora cirkusa i pridružila se njegovoj putujućoj trupi, radeći kao asistent bacaču noževa. Najvažnija prekretnica u njenom životu se desila sasvim slučajno, dok se šetala ulicama Minhena primećena je od strane modnih agenata. Tako je započela Elenina uspešna, desetogodišnja manekenska karijera.

Sredinom osamdesetih je počela da eksperimentiše sa fotoaparatom slikajući manekenke sa kojima se družila. Zainteresovala je moć koju ima fotografija da stvori svet drugačiji od realnosti. U jednom intervjuu Elen je izjavila kako je bila oduševljena i iznenađenja lepotom i magičnošću svojih prvih radova.

Sigurno je isti utisak imala i dizajnerka Ketrin Hamnet (Katharine Hamnett), pošto je neiskusnu Elen angažovala u svojstvu fotografa njene nove modne linije. Sledeće iskustvo je bila reklamna kampanja za Guesss Jeans, koja je proslavila mladu Klaudiju Šifer (Claudia Schiffer). U poslednjih dvadeset godina, osim što su njene fotografije krasile naslovne strane najpoznatijih modnih časopisa, Elen je radila i kao modni urednik za Vogue, Interview, Vanity Fair i I-D. Osmislila je i reklamne kampanje za Victoria's Secret, Banana Republic, Guess, Diesel i Chanel.

Kao režiser, radila je reklame za Baccardi, Clinique, Revlon i Equinoxi, i muzičke spotove za Duran-Duran, Bananarama, Janet Jackson, Dido, Briteney Spears, Christina Aguilera, Rihanna.... Njeno delo je i promo spot za „Sex i grad“.

Objavila je i šest knjiga svojih slika. Poslednja je izašla 2009. godine pod nazivom „Fraulein“.

Elen fon Unvert smatra da ono što čini njene fotografije toliko jedinstvenim, a nju pozicionira kao jednog od najznačajnijih fotografa današnjice, je njeno bogato manekensko iskustvo, kao i iskustvo bivanja ženom. Samo jedna manekenka može da zna kakav je osećaj stajati ispred kamere, biti tako ranjiv pred objektivom. Elen podstiče svoje modele da budu slobodne, da eksperimentišu sa svojom seksualnošću, da se ne stide svojih fantazija i da uživaju u svom telu. Po tome su njene fotografije prepoznatljive. Uvek na tankoj granici između erotike i pornografije. Žene na njenim fotografijama su provokativne sa blistavim osmehom. Odišu ženstvenošću i nabujalom seksualnom energijom. Razigrane su i divlje, šarmantne, spontane i uvek glamurozne.

Iako je njen doživljaj ženske seksualnosti, u nekoj meri stereotipan, modeli su nagi ili u seksi rublju, podvezicama i sa razmazanom šminkom, Elen fon Unvert se nikada nije plašila da ih stavi u različite kontekste i istraži mračnu stranu seksualnosti, sado-mazo odnose, fetiše, homoseksualnost, žensku dominaciju. Priznaje da je zabavlja da muškarce stavlja u potčinjenu ulogu. Voli da ih prikazuje uplašene i bez kontrole. A često i poručuje da fantazije o ženama nisu namenjene samo muškarcima.

Fotografije Elen von Unvert predstavljaju spoj seksualnosti, koju diktira popularna kultura, i svega onoga što čini da se obrazi puritanskog društva zacrvene.

Veoma smelo koketira i sa kičom. Osim crno belih fotografija, koje preferira zbog njihove atmosferičnosti i mogućnosti da jače prenesu emociju, Elen von Unvert voli da radi i sa jarkim bojama. Poznate su njene fotografije koje blješte od crvene, roze i ljubičaste boje, prepune cvetnih i zlatnih detalja.

Nadahnuće pronalazi u različitim vremenskim epohama - baroku, romantizmu, tridesetim godinama prošlog veka, pa čak i u nemom flimu. Neostvaren san joj je da radi sa Merilin Monro (Marilyn Monroe), dok su joj idoli Helmut Njutn (Helmut Newton) i Žak Anri Lartig (Jacques-Henri Lartique). U njima je pronašla ono sto se želela da prenese i u svoj rad, pokret i „joie de vivre“.

Smatraju je jednom od najintuitivnijih fotografkinja. Nikada nije stekla formalno obrazovanje, čak se nije ni interesovala za tehničku stranu fotografije. Ona zato ume pažljivo da posmatra šta se dešava ispred kamere i uhvati „pravi“ trenutak.

Autor: Una Ćirić

Preporučujemo

foto

12. 09. 17

NOVO OD LABELLA - NEODOLJIVO SLATKA NEGA!

Upoznajte Labellino - modernu okruglu revoluciju za negu usana!

foto

25. 09. 17

MIXA PRO-TOLERANCE

Expert za netolerantnu kožu

foto

18. 09. 17

NIVEA CELLULAR ANTI-AGE

Intenzivni tretman za negu kože

Mert and Marcus

Mert and Marcus

Tako savršen tandem… ...

Nela Đokić Tankosić

Nela Đokić Tankosić

Anti stress therapy – heklanjem u borbi protiv stresa ...

Bruce Weber

Bruce Weber

Fascinacija telom ...

William J. Cunningham

William J. Cunningham

U veseloj misiji ...

Francesco Scavullo

Francesco Scavullo

Fotograf i reditelj ...

Search