Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

29. 02. 2012

Paolo Roversi

Magični svet modne fotografije

Paolo Roversi (rođen 1947.) je modni fotograf italijanskog porekla koji živi i radi u Parizu.

Njegovo interesovanje za fotografiju javilo se kad je bio tinejdžer, na godišnjem odmoru sa porodicom u Španiji, 1964. godine. Kad se vratio kući, zajedno sa još jednim entuzijastičnim amaterom, poštarom Batistom Minguzzijem, napravio je mračnu komoru na tavnu koji je bio pogodan za takav prostor, i počeo sam da razvija i izrađuje crno-bele fotografije. Susret sa lokalnim fotografom, Neviom Natalijem, bio je izuzetno važan - u Nevijevom studiju Paolo je proveo mnoge sate otkrivajući tajne zanata, i postavio temelje čvrstog, dugovečnog prijateljstva.

1970. otpočeo je saradnju sa Associated Pressom - kao prvi zadatak AS ga je poslao na sahranu Ezre Pounda u Veneciji. Iste godine Paolo je otvorio, sa prijateljem Giancarlom Gramantierijem, svoj prvi studio za portrete u Raveni, fotografišući lokalne zvezde i njihove porodice. 1971. je slučajno upoznao Petera Knappa, legendarnog Umetničkog direktora časopisa Elle. Na Knappov poziv, Paolo je posetio Pariz 1973, i nikada više nije otišao.

Paolo je u Parizu počeo da radi za agenciju Huppert, ali, malo-pomalo, preko prijatelja, sve više se približavao modnoj fotografiji. Fotografi koji su ga tada zaista interesovali bili su reporteri, i on tada nije znao gotovo ništa o modi i modnoj fotografiji. Tek je kasnije otkrio rad Avedona, Penna, Newtona, Bourdina, i mnogih drugih.

Britanski fotograf Lawrence Sackmann zaposlio je 1974. Paola kao svog asistenta. "Sackmann je bio veoma težak. Većina asistenata izdržali bi nedelju dana pre nego što bi pobegli. Ali on me je naučio svemu što sam morao da znam da bih postao profesionalni fotograf. Sackmann me je podučio kreativnosti. Uvek je uvodio novine, iako je uvek koristio isto sočivo i blic. Bio je govtovo vojnički disciplinovan tokom priprema za fotografisanje. Ipak, imao je običaj da kaže: 'Stalak i aparat moraju vam biti čvrsto postavljeni, ali oko i um moraju vam biti slobodni.'" Paolo je ostao kod Sackmanna 9 meseci pre nego što se osamostalio i počeo da obavlja manje poslove, tu i tamo, za časopise kao što su Elle i Depeche Mode - sve dok Marie Claire nije objavile njegovu prvu veliku modnu priču. Postavljena je 2008. na festivalu Rencontres d'Arles, u Francuskoj.

Preporučujemo

foto

12. 09. 17

NOVO OD LABELLA - NEODOLJIVO SLATKA NEGA!

Upoznajte Labellino - modernu okruglu revoluciju za negu usana!

foto

25. 09. 17

MIXA PRO-TOLERANCE

Expert za netolerantnu kožu

foto

18. 09. 17

NIVEA CELLULAR ANTI-AGE

Intenzivni tretman za negu kože

Mert and Marcus

Mert and Marcus

Tako savršen tandem… ...

Nela Đokić Tankosić

Nela Đokić Tankosić

Anti stress therapy – heklanjem u borbi protiv stresa ...

Bruce Weber

Bruce Weber

Fascinacija telom ...

William J. Cunningham

William J. Cunningham

U veseloj misiji ...

Francesco Scavullo

Francesco Scavullo

Fotograf i reditelj ...

Search