Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

21. 12. 2011

Steven Meisel

Jedan od najuticajnijih fotografa u modnoj industriji

Steven Meisel (rođen 1954) je američki fotograf koji je stekao reputaciju radom u italijanskom i američkom Vogue-u, kao i fotografijama njegove prijateljice Madonne objavljene u njenoj knjizi "Sex". Trenutno važi za jednog od najuspešnijih modnih fotografa u modnoj industriji, redovno radeći za Vogue i, u poslednje vreme, za W.

Njegova fascinacija lepotom i manekenkama javila se u njegovim ranim godinama. Još tada, kao dete, nije voleo da se igra igračkama, već je stalno crtao žene. Kao inspiraciju za crteže koristio je upravo časopise kao što su Vogue i Harper's Bazaar.

Jedan od Meiselovih prvih poslova bila je pozicija ilustratora kod modnog dizajnera Halstona. Takođe je honorarno predavao ilustraciju u Parsons-u. Nikada nije pomislio da bi mogao da postane fotograf. Divio se fotografima kao što su Jerry Schatzberg, Irving Penn, Richard Avedon i Bert Stern. Smatrao je da je crtež stvar prošlosti, i da je fotografija trajni medijum. Kasnije, međutim, dok je radio za Women's Wear Daily kao ilustrator, zaposlene su mu dozvolile da fotografiše neke od manekenki. One su, zauzvrat, odnele te slike u časopis Seventeen kao deo svojih prezentacija, da bi ljudi iz Seventeen na kraju zvali njega direktno, zainteresovani za njegov rad.

Meisel danas radi za više različitih modnih časopisa (za američki i italijanski Vogue već dve decenije i kontinuitetu upravo on radi naslovnice), a njegovi radovi nalaze se i na nekim od omota albuma Mariah Carey i Madonne.

Između ostalog, on je bio fotograf kampanja za firme kao što su Versace, Valentino,Dolce&Gabbana i Calvin Klein (čija je kampanja bila vrlo kontroverzna). Meisel takođe radisezonske  kampanje za Prada-u već godinama, počev od 2004. Blizak je prijatelj kreatorke Anne Sui za koju je takođe radio fotografije za kampanju, premda ona generalno retko reklamira svoju odeću.

Kao jedan od najuticajnijih fotografa u modnoj industriji, "odgovoran" je za promociju nekih od najvećih zvezda modne piste - u taj krug ulaze Linda Evangelista, Naomi Campbell, Christy Turlington, Kristen McMenamy, Amber Valletta, Iris Strubegger, Lara Stone, Coco Rocha, Caroline Trentini, Liya Kebede, Karen Elson, Doutzen Kroes i Raquel Zimmermann, a Meisel je potpomogao njihove karijere redovno ih korsiteći za kampanje Vogue-a i Prada-e. Njegov uticaj, međutim, seže i izvan krugova samih manekenki - izdejstvovao je, npr, da Vogue čitav jedan broj posveti isključivo crnim manekenkama. Broj je izašao u julu 2008, a odnosio se na rasizam koji je pratio revije, kampanje i modne časopise. Takođe je lansirao karijeru modnog kreatora Rossa Van Der Heidea, pokazavši njegove radove Anni Sui.

Meisel je štićenik France Sozzani i Anne Wintour, glavnih urednica američkog i italijanskog Vogue-a. Za Sozzanijevu, čak, radi fotografije za naslovnice svakog broja, što je nečuveno u promenljivom modnom svetu.

Meisel često ima kontroverzne konstrukcije, bazirane na opoziciji moda/politika i/ili socijalna pitanja.

Preporučujemo

foto

12. 09. 17

NOVO OD LABELLA - NEODOLJIVO SLATKA NEGA!

Upoznajte Labellino - modernu okruglu revoluciju za negu usana!

foto

25. 09. 17

MIXA PRO-TOLERANCE

Expert za netolerantnu kožu

foto

18. 09. 17

NIVEA CELLULAR ANTI-AGE

Intenzivni tretman za negu kože

Mert and Marcus

Mert and Marcus

Tako savršen tandem… ...

Nela Đokić Tankosić

Nela Đokić Tankosić

Anti stress therapy – heklanjem u borbi protiv stresa ...

Bruce Weber

Bruce Weber

Fascinacija telom ...

William J. Cunningham

William J. Cunningham

U veseloj misiji ...

Francesco Scavullo

Francesco Scavullo

Fotograf i reditelj ...

Search