Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

08. 08. 2011

Helmut Newton

“Dame se, Helmute, ne naslanjaju na ulične svetiljke”.

Helmut Newton (rođeno ime Helmut Neustädter) je bio jedan od najuticajnijih fotografa svih vremena. Njegove kontraverzne i inovativne fotografije porušile su dotadašnje stereotipe, pogotovo kada su u pitanju sex i ženska seksualnost. Ostao je poznat po svojim modnim, provokativnim, erotizovanim, crno belim fotografijama.

Helmut Newton  je bio nemačko-australijskog porekla. Opsesija budućom profesijom počela je već u ranom detinjstvu, pa je od 12. godine počeo da fotografiše. Pošto je njegova porodica bila jevrejskog porekla, nisu mogli da ostanu u Berlinu kada je počeo Drugi svetski rat, roditelji su prebegli u Čile, a Helmut u Singapur. U Sidnej je došao 27.9.1940. godine. Jedno vreme je čak radio i kao vozač u vojsci Australije, a 1946. godine je promenio prezime u Newton. Dve godine kasnije, oženio je glumicu June Browne, koja je kasnije postala uspešan fotograf pod pseudonimom Alice Springs. Ona je u velikoj meri zaslužna za njegov rad, jer je upravo ona bila ta koja je inicirala njegove izložbe i bila je urednik njegovih knjiga. Modnom fotografijom je počeo da se bavi 1946. godine. Nakon deset godina, radovi su mu objavljeni u australijskom Vogue-u. Odmah posle toga je usledio dvanaestomesečni ugovor za britanski Vogue. Newton prelazi u London, ali pošto se nije pridržavao ugovora, prelazi u Pariz gde je počeo da radi za francuske i nemačke magazine. Kada je tek počeo da radi za britanski Vogue, skrenuta mu je pažnja urednika: “Dame se, Helmute, ne naslanjaju na ulične svetiljke”. Početkom šezdesetih živi u Parizu i radi za francuski Vogue i Harper’s Bazaar. Zacrtao je poseban, sebi svojstven stil erotičnih, stilizovanih scena, često sa sado-mazohističkim ili fetističkim detaljima. Dobio je nagradu Grand Prix National 1990. godine, a 1992. nemačka vlada dala mu je Das Grosse Verdienstkreuz, kao zahvalnicu za veliki doprinos nemačkoj kulturi.

Poginuo je kada je izgubio kontrolu nad vozilom i kada je auto kojim je upravljao udario u zid. Njegov pepeo je položen na groblju i Berlinu, pored Marlene Dietrich.

Preporučujemo

foto

12. 09. 17

NOVO OD LABELLA - NEODOLJIVO SLATKA NEGA!

Upoznajte Labellino - modernu okruglu revoluciju za negu usana!

foto

25. 09. 17

MIXA PRO-TOLERANCE

Expert za netolerantnu kožu

foto

18. 09. 17

NIVEA CELLULAR ANTI-AGE

Intenzivni tretman za negu kože

Mert and Marcus

Mert and Marcus

Tako savršen tandem… ...

Nela Đokić Tankosić

Nela Đokić Tankosić

Anti stress therapy – heklanjem u borbi protiv stresa ...

Bruce Weber

Bruce Weber

Fascinacija telom ...

William J. Cunningham

William J. Cunningham

U veseloj misiji ...

Francesco Scavullo

Francesco Scavullo

Fotograf i reditelj ...

Search