Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

25. 12. 2013

“Vogue” kao umetničko delo

Franca Sozzani

Iste godine kada Anna Wintour zauzela poziciju o kojoj svaki modni znalac sanja, Franca Sozzani je postala urednik “Vogue Italia”. Tokom 90-ih je vredno radial na stvaranju supermodela, a nemoguće je ne pomenuti njenu posvećenost promociji modne fotografije i promovisanju modnih fotografa, među kojima su Steven MeiselBruce Weber, Peter Lindbergh i Paolo Roversi.

Franca je vlasnik laskavog odlikovanja Ordre national de la Légion d'honneur, koje joj je uručio tadašnji predsednik Francuske  Nicolas Sarkozy, dobitnik je Italy–USA Foundation nagrade, koja promoviše prijateljstvo između ove dve zemlje, a grad Milano ju je imenovao za počasnog građanina. Do sada je izdala šest knjiga, od kojih je jedna posvećena Valentinu, a redovno piše za on-line izdanje Vogue-a.

Franca Sozzani komunicira sa mladim blogerima i modnim novinarima, instistira na tome da rasnoj diskriminaciji nema mesta u modnom svetu, a jedini je urednik koji neprestano govori o tome koliko je važno da manekenke ne budu robovi anoreksičnog i nezdravog izgleda.

Sa druge strane, može se reći da je “Vogue Italia” otišao dalje od svih ostalih izdanja, kada je reč o editorijalima. Oni nisu samo provokativni, već zaista odišu umetničkim vrednostima, podstiču na razmišljanje, a sem trendova u njih unosi i svest o aktuelnim temama, poput zagađenja, siromaštva, pa čak i ismevanju žena kojima je plastična hirurgija postala poput odlaska u prodavnicu.

Preporučujemo

foto

28. 08. 17

Beyoncé otkriva obline nakon porođaja

Sexy i zanosno... :)

foto

05. 08. 16

Jarke boje dominiraju jesenjim danima

Uz malu pomoć pastela, žuta, plava, crvena su pravi hit

foto

20. 07. 16

Burberry Patchwork torba

Da li će ova torba dostići popularnost trenča legendarne britanske kuće?

Search