Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

14. 10. 2013

Prva (prava) dama Amerike

Jacqueline Kennedy Onassis

Jacqueline Kennedy Onassis, poznatija kao Jackie O., bila je supruga trideset petog američkog predsednika, Johna Kennedya. Poznata kao prva dama Amerike za vreme dok je njen suprug bio na vlasti od 1961. do 1963. kada je ubijen. Pet godina nakon smrti prvog supruga, udaje se za grčkog magnata Aristotlea Onassisa, s kim ostaje u braku do 1975., kada i on umire. Poslednjih dvadeset godina života, Jackie O. radila je kao urednica za nekoliko izdavačkih kuća. Poznata je po doprinosima u umetnosti i arhitekturi, kao i po svom besprekornom stilu. Modna ikona prepoznatljiva po Chanel kompletima i oblim šeširima.

Jackie je rođena 1929. u Sauthemptonu u državi Njujork, u bogatoj porodici. Detinjstvo provodi u privatnim školama u Merilendu i Konektikatu, a nakon toga, odlazi u Pariz na godinu dana na studiranje.

Po povratku iz Evrope, upisuje univerzitet u Vašingtonu, gde diplomira sa radom o francuskoj literaturi.

Kako su se John Kennedy i Jackie kretali u istim društvenim krugovima, 1952. upoznaje ih zajednički prijatelj novinar i  dobitnik Pulicerove nagrade, Charles Bartlett, a već naredne godine objavljuju svoju veridbu.

Ubrzo se venčavaju, a ovaj događaj je ocenjen kao događaj godine, s obzirom da je okupljeno više od 1.200 zvanica. Venčanicu je dizajnirala poznata dizajnerka afričko-američkog porekla Ann Lowe.

Preporučujemo

foto

28. 08. 17

Beyoncé otkriva obline nakon porođaja

Sexy i zanosno... :)

foto

05. 08. 16

Jarke boje dominiraju jesenjim danima

Uz malu pomoć pastela, žuta, plava, crvena su pravi hit

foto

20. 07. 16

Burberry Patchwork torba

Da li će ova torba dostići popularnost trenča legendarne britanske kuće?

Search