Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

17. 02. 2012

Prva pomoć za čizme

održavanje zimske obuće

Zima donosi sa sobom  najveće neprijatelje zimske obuće. Da bi vas obuća što duže i bolje služila, morate je na pravi način održavati. Sneg, kiša, so, vetar i hladnoća oetavljaju velike posledice na čizme ako ih ne tretirate na pravi način. Zbog toga, pročitajte SML savete za pravilno održavanje zimske obuće:

 -Održavanje i zaštita- Ako pravilno održavate svoje čizme, dugo će zadržati lep i pravilan izgled. Da to postignete, čizme redovno čistite kremom za cipele, a povremeno ih namažite vazelinom koji hrani kožu. Da zadrže oblik, posle svakog izuvanja, u njih stavite vunene čarape koje ste napunili novinskom hartijom. Ako su čizme mokre od snega ili kiše, prvo treba da se sasvim osuše, dalje od izvora toplote, zatim ih dobro iščetkajte i namažite kremom.

Ako želite da vam cipele sjaje, nije dovoljno da ih samo očistite i namažete, već ih dugo treba trljati mekom krpom. Da to pojednostavite i sebi olakšate, biće vam potrebna stara najlonka, kojom ćete ih istrljati. Biće brže, a učinak isti. Naravno, za kožne čizme koristite sprejeve i preparate koji štite kožu i čine je otpornijom na vodu.

-Lakovane čizme- Lakovanu kožu nikada ne smete čistiti četkom, već samo obrisati krpicom natopljenom alkoholom. Na kraju ih možete izglancati sjajem za nameštaj i obrisati mekom krpom.

Ako želite da sprečite pucanje i luštenje laka, zaštitite čizme tako što ćete ih čistiti mlekom i mekom četkicom, a sušite mekom krpom. Takođe, možete ih čistiti i nekuvanim mlekom i hladnom vodom.
Povremeno, lakiranu obuću treba premazati žumancetom, koje pomaže da koža ostane meka i da ne puca. Na isti naćin možete održavati i ostale predmete od lakirane kože.

-Odlaganje zimske obuće- Da bi vam cipele uvek bile složene i pri ruci, nisu neophodni ormarići za cipele. Dovoljno je da za svaki par cipela imate kartonsku kutiju. Kutije uredno složite, na svakoj napravite prorez preko koga treba zalepiti proziran papir kako biste znali koje su cipele u kutiji.
Cipele ćete bolje očuvati ako u njih stavite krpe natopijene sredstvom za omekšavanje rublja. Tako će nestati neprijatan miris, a i koža će biti mekša.Posle zimske sezone, odnesite čizme kod obućara i kada ste čizme popravili, ako je bilo potrebno,  treba ih odložiti do naredne sezone, ali tako da ne promene oblik i ostanu uspravne. To ćete postići ako u čizme stavite čiste i suve prazne boce, grlićem okrenute na dole. I stare, čiste čarape mogu poslužiti u tu svrhu,ako ih napunite novinama da poprime formu noge (stopala), na taj način se obuća takođe neće deformisati. Pre toga je dobro namažite i ispolirajte.

-Ukoliko imate dodatnih pitanja, javite nam se!

Tim SML

Preporučujemo

foto

15. 08. 18

Virgil Abloh u saradnji sa Nike-om i Serenom Williams

Šampionka tenisa će ove godine nositi Ablohove kreacije na US Open turniru koji počinje 27. avgusta i predstaviti novu liniju po prvi put.

foto

10. 07. 18

Čarobna revija Dolce & Gabbana

Ovakvu reviju još niste videli!

SML   |    25. 12. 2013   |   12:24:30

Re: lakovana torba

Draga Vera,
Predmete od lakovane kože možete čistiti mlekom i mekom četkicom, a sušite mekom krpom, da se ne bi lepili.
Možete ih čistiti i nekuvanim mlekom i hladnom vodom.
Takođe ih povremeno treba premazati žumancetom, koje pomaže da koža ostane meka i da ne puca, a to znači da se neće ni lepiti.
Srdačan pozdrav!
SML tim

pošalji odgovor
vera isailovic   |    24. 12. 2013   |   18:28:32

lakovana torba

sta da uradim lakovana torba mi se malo lepi sta da radim

pošalji odgovor

Re: lakovana torba

SML   |    14. 12. 2012   |   10:39:41

Re: Obuca od prevrnute koze

Draga Marija,

možete pokušati da uklonite fleke uz pomoć preparata za čišćenje ovčije kože koji se razmuti u vodi (taj tip proizvoda možete pronaći u bolje opremljenim radnjama sa obućom a ponekad i kod uličnih prodavaca pertli) proizvod razmutite u vodi u odnosu 50-50, natopite sunđer i nežno, kružnim pokretima počnite da čistite fleke. Kada završite, uzmite peškir i tapkanjem osušite, pa još jednom pređite čistim sunđerom sa malo vode. Proces ponavljajte više puta za uporne i intenzivne fleke i trebalo bi da to pomogne vašim čizmama.
Inače, čizme od prevrnute kože ne treba da nosite po snegu i mokrom vremenu jer nisu namenjene takvim vremenskim uslovima i svaki put pre i posle upotrebe prskajte ih sprejem koji štiti od prljavštine i vode.
Nadamo se da će vam naši saveti pomoći.
Srdačan pozdrav
SML tim

pošalji odgovor
Marija   |    13. 12. 2012   |   18:34:40

Re: Obuca od prevrnute koze

Meni su ostale fleke na cizmama od prevrnute koze od soli, pokusali smo da ocistimo nekom penom za uklanjanje fleka za tu vrstu obuce,ali nista,cak je i gore. Da li mislite da ima neke pomoci?

pošalji odgovor

lakovana torba

Re: Obuca od prevrnute koze

SML   |    03. 09. 2012   |   11:21:03

Re: prevrnuta koza

Draga Jelena,

čizme od prevrnute kože su veoma osetljiva obuća o kojoj treba voditi računa. One su namenjene isključivo suvom vremenu zato što je obrada takva da ne tolerišu vodu i odmah je upijaju, a i obično nisu postavljene, pa za hladnije vreme i zbog toga nisu pogodne. Ne samo što će vam noge biti mokre, već će čizme biti nepovratno uništene i nećete moći da ih očistite, što smo sigurni da ne želite. Najbolej je da ostavite obuću od prevrnute kože za suve jesenje dane i da je redovno održavate sprejom posebno namenjenim za negu prevrnute kože i mekom četkom kojom ćete ih četkati posle nanošenja sperja.
Srdačan pozdrav
SML tim.

pošalji odgovor
Jelena   |    01. 09. 2012   |   14:11:06

prevrnuta koza

da li cizme od prevrnute koze mogu sluziti i zimi kada je sneg,velika voda ili propustaju,pa se preporucuje za suvo vreme?

pošalji odgovor

Re: prevrnuta koza

SML   |    19. 06. 2012   |   11:31:43

Re: Naslov

Draga DDKK,
prvo mekom suvom četkom istrljajte uprljano mesto da biste izvukli prljavštinu na površinu. U drogeriji potražite specijalnu tečnost za čišćenje proizvoda od mikro fibera ili čist alkohol iz apoteke i jednom supenom kašikom natopite finu pamučnu krpu. Pritisnite jako krpu sa tečnošću na mrlju i držite tako 15 sekundi, posle prosušite tretirano mesto suvom pamučnom krpom i ostavite da se suši na provetrenom mestu ali daleko od izvora toplote. Ako ne uklonite fleku iz prvog pokušaja, ponovite proces dok fleka ne nestane. Ako je fleka baš uporna, pospite je sodom bikarbonom i ostavite da stoji oko 20 minuta, posle mekom i suvom četkom očetkajte mesto dok ne uklonite prašak i fleku.
Nadamo se da će vam ovaj savet pomoći.
Srdačan pozdrav
SML

pošalji odgovor
DDKK   |    18. 06. 2012   |   09:45:44

Naslov

Kako ukloniti mrlje sa cipela od mikrofibera? Hvala

pošalji odgovor

Re: Naslov

SML   |    12. 03. 2012   |   17:09:28

Re: Obuća sa visokim sjajem

Draga Vanja,

Obuću nikada nemojte držati pored izvora toplote, a za svakodnevno održavanje potrebna vam je samo magična krpa. Za visok sjaj korisitie specijalne četke i proizvode za negu, koje možete pronaći u prodavnicama obuće ili hipermarketima. Najbolje je da se obratite obućaru, koji će vam preporučiti odgovarajući proizvod u zavisnosti od materijala cipele. Jedino što svakako morate da znate je da obuća visokog sjaja zahteva češću i intenzivniju negu od obične.

pošalji odgovor
Vanja   |    11. 03. 2012   |   13:54:34

Obuća sa visokim sjajem

Kako održavati obuću sa visokim sjajem? Unapred, hvala!

pošalji odgovor

Re: Obuća sa visokim sjajem

SML   |    22. 02. 2012   |   13:00:46

Re: Obuca od prevrnute koze

Draga Citrus,
obuću od antilopa najbolje ćete sačuvati tako što ćete je redovno tretirati sprejem namenjenim za antilop kožu. Taj sprej je namenjen kako zaštiti od vode , tako i očuvanju boje i izgleda velura. Sprej nanesite ravnomerno , na udaljenosti od 10-15 cm od obuće pa posle nekoliko minuta, kada koža upije preparat, mekom četkom očetkajte cipele, nežno i u pravcu “dlake”. Fleke sa antilopa ćete nejlakše ukloniti tako što ćete ih prvo obrisati vlažnom krpom, upiti višak vode sunđerom ili suvom krpom, napunite ih novinama da ne izgube formu i ostavite ih preko noći da se osuše. Ujutru ih poprskajte sprejem za antilop i nežno i pažljivo četkajte antilop ili nekom drugom mekom četkom, budite uporni i četkajte dok ne vidite pravu boju cipela. za upornije mrlje, četkajte energičnije i po potrebi pokvasite površinu toplom vodom više puta.
Za mrlje od masti, najbolje da se obratite obućaru koji može da vam preporuči adekvatan način čišćenja, u zavisnosti od čega je fleka nastala.
Srdačan pozdrav!
Tim SML

pošalji odgovor
citrus   |    17. 02. 2012   |   15:54:01

Obuca od prevrnute koze

Na koji nacin treba odrzavati obucu od prevrnute koze ili velura? I kako ocistiti fleke sa takve obuce?
Hvala

pošalji odgovor

Re: Obuca od prevrnute koze

Re: Obuca od prevrnute koze

Search