Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

23. 05. 2012

Katie Grand

Nezaustavljiva kreativna sila

Katie Grand je jedna od najmoćnijih stilistkinja i modnih urednica današnjice u Velikoj Britaniji. Jedan od pokazatelja njenog uspeha je dnevni honorar od 4000 funti, a društvenog statusa, brak sa  basistom čuvene grupe Pulp. Njen umetnički ukus je besprekoran, sluša Lily Alen, omiljeni slikar joj je John Currin, a modni uzor joj je Isabella Blow.

Uz njeno ime uvek ide epitet „cool“, a njene magazine nazivaju „modnim biblijama”. Saradnici je opisuju kao „nezaustavljivu kreativnu silu“. Oduševljava ih njena neposrednost, infantilna energija i sjajan um.

Katie je pored toga što je energična, kreativna i hrabra osoba, takođe i veoma ekscentrična. Iako se bavi modom i lepotom, sama ne upotrebljava šminku, ne neguje lice, ne koristi nikakve kozmetičke proizvode. Takođe interesantan podatak je da sakuplja odeću od svoje petnaeste godine. U jednoj sobi čuva samo cipele i tašne, a u drugoj odeću poređanu po abecednom redu.

Iz tinejdžerskog perioda datira Katie-ino interesovanje za modu. Sa dvanaest godina je odlučila da više ne želi da bude neugledni štreber već „one of the cool kids“. Iako nije imala talenta za crtanje, znala je da je moda medij kroz koji želi da izrazi svoju kreativnost. Sa sedamnaest je napisala pismo glavnoj urednici Vogue-a sa pitanjem kako da ona jednog dana postane modna urednica. Vogue joj je predložio da aplicira za prestižnu St.Martin školu za umetnost i dizajn. Upisala ju je, razočarala se i ubrzo je i napustila. Ipak joj je ovo iskustvo donelo poznansto i buduću saradnju sa Stellom McCarteny i fotografom Rankinom, sa kojim će pokrenuti modni magazin Dazed & Confused. Može se reći da je 1992. godine u Londonu zvanično započela svoju karijeru. Dazed & Confused  će postati jedan od najuticajnijih časopisa devedesetih koji se bavio stilom i modom, a njoj će doneti mnoštvo iskustva, mogućnost da pokaže svoj talenat i stekne popularnost. U ovom časopisu će provesti sedam godina, a zatim će preći u The Face, magazin u kome se kratko zadržala kao modni urednik. Dve hiljadite godine osniva modni časopis Pop, a devet godina kasnije Love. Oba časopisa su uvek imala inspirativne i nezaboravne naslovne strane. Zaštitni znak Katie Grand, kao urednice, jesu upravo maštovito i hrabro osmišljene naslovne strane sa snažnom porukom. Od prve naslovnice za Pop magazin sa Stellom McCartney, Luelom Bartli, Liberty Ross i Phoebe Philo, koje ležerno ćaskaju u donjem vešu, preko oskudno odevene Liz Harley, slikane samo šest nedelja nakon porođaja, do nage Beth Ditto, pevačice Gossip-a, ili Marine Abramović.

Talenat Katie Grand se ogleda u tome što uspeva da stvori komercijalne magazine, bez podilaženja ukusu čitaoca, da uvek pruži nesto novo, originalno, eklektično i nekonvencionalno. Pored uredničkog posla, radi i kao saradnik za japanski i italijanski Vogue, za Arenu Homme, Visionare, Numero, Harper’s Bazaar.

Takođe je angažuju kao konsultanta za velika modna imena poput Louis Vuitton, Prada, Miu Miu, Giorgio Armani, Hugo Boss, Fendi, Lancôme, Bottega Veneta, Loewe, Gucci and Nike. Postavlja se pitanje šta zapravo radi spoljni saradnik, stilista, u visoko organizovanom sistemu kao sto je Prada ili Louis Vuitton? U jednom intervjuu se Kejti našalila opisujuću sebe kao nekog ko je tu da pruži malo nežnosti i podrške dizajnerima. Ipak Kejtin posao se sastoji u tome da zajedno sa glavnim dizajnerom i njegovim timom, pre same revije, osmisli kako iskombinovati pojedinačne delove odeće u savršenu celinu. Njen doprinos je veoma značajan jer svojim jedinstvenim senzibilitetom, isprofilisanim ukusom, osećajem za estetiku, kao i spremnošću da uvek rizikuje, zaokružuje jedan kreativni proces.

Kejti Grand nema prepoznatljiv stil. Ona kombinuje sve, od high – tech estetike do engleskog ekcentrizma. Inspiraciju pronalazi u kulturi mladih, uličnoj modi, kao i u ličnom dobrom pamćenju, pošto se seća, na primer, šta je u septembru 1990. godine bilo na 63. strani magazina The Face. Bila je lični stilista mnogih poznatih ličnosti, kao što su Madonna, Uma Thurman, Scarlett Johansson, Drew Barrymore, Christinna Ricci i Chloe Sevigny.

Autor: Una Ćirić

Preporučujemo

foto

12. 09. 17

NOVO OD LABELLA - NEODOLJIVO SLATKA NEGA!

Upoznajte Labellino - modernu okruglu revoluciju za negu usana!

foto

25. 09. 17

MIXA PRO-TOLERANCE

Expert za netolerantnu kožu

foto

18. 09. 17

NIVEA CELLULAR ANTI-AGE

Intenzivni tretman za negu kože

Annabel Tollman

Annabel Tollman

Ona oblači zvezde ...

Philip Bloch

Philip Bloch

Od stiliste do glumca ...

Arianne Phillips

Arianne Phillips

Kostimograf i stilista ...

Anna Bingemann

Anna Bingemann

Rafinirani senzibilitet ...

Nicole Chavez

Nicole Chavez

Stil koji oslikava ličnost ...

Search