Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

01. 02. 2016

Manolo Blahnik otkriva svoje modne miljenike

Kim Kardashian nikada neće biti njegova muza, ali je Anna Wintour, kao i druge britanske dame, baš po meri kralja cipela

Svet cipela je podeljen na ManolosLouboutins, a ono što ih odvaja je prisup stvaranju te savršene, bajkovite cipele.

Louboutin je zakleti ljubitelj visokih, seksi potpetica, dok je Manolo Blahnik zadužen za neke razumnije visine, te kada bismo spojili ova dva dizajnera mogli bismo da dobijemo najsavršeniju cipelu na svetu. Ali gde je tu zabava?

Kako se bliži dokumentarac o životu i radu Manolo Blahnika, on je progovorio o modnoj industriji. Prva je na red došla njegova velika prijateljica i fan, Anna Wintour. Njihovo prijateljstvo je započelo još pre nego što je Wintourova postala glavni čovek Vogue US izdanja, te su jedno drugom oslonac već decenijama.

Uostalom, o omiljenim ljudima i inspiracijama Manolo Blahnika možete više da saznate u knjizi "Fleeting Gestures and Obsessions", a među njima su Cecil BeatonMarie Antoinette, Anna Piaggi, Irving Penn.

Blahnik je čovek starog kova i izuzetno poštuje manire. Njegova majka je bila Španjolka, a otac Čeh i niko od njih nije imao veze sa umetnošću ili modom. Nakon što je završio Ecole de Beaux-Arts u Parizu, započeo je aferu sa Diana Vreeland, koja ga je i ohrabrila da počne sa pravljenjem cipela. Prvu prodavnicu je otvorio u Londonu i ona je i danas na istoj adresi u Čelziju.

Nakon gotovo 45 godina, oseća se slobodnim. Čovek koji je odbio da pravi platforme, kada su one bile jedina alternativa, žali za tim što su sve njegove kolege otkupile velike kompanije, što ne samo da ubija kreativnost, već i deo tradicije. Naravno, potpuno se slažemo sa njim.

Takođe, kaže, mušterije su se promenile. Sada se kupuje da bi se kupovalo, a na modne revije više ne ide, jer su pojedine kuće postale potpuno kič. Od dizajnera izdvajaju se Azzedine Alaïa, ali i John Galliano. Blahnik veruje da je on majstor, a Alaïa poslednji svoje vrste.

Među muzama velikog kralja cipela se nalaze Naomi Campbell, Lucy Birley, Amanda Harlech, Julie ChristieKate Moss i interesantno je da su sve sa Ostrva. Blahnik kaže da obožava kako se one kreću, dodavši, verovatno slučajno, da dugo nije video Kate Moss i da mu je žao što njen brak nije potrajao, jer smatra da je Jamie Hince bio dobar za nju.

Dodaje i da su Jean Shrimpton, Twiggy bile prave muze vredne divljenja, odbijajući da prihvati reč "zvezda" ili "slavan" jer ih smatra amerikanizacijom.

Iako ne može da definiše sebe, govoreći da je samo čovek koji voli cipele, jasno stavlja do znanja da Kim Kardashian nikada neće biti njegova muza. Zapravo, ne razume kako može ona da bude muza bilo kome, ali poput pravog džentlemena, odbija da dalje komentariše. 

I zapravo nema potrebe d bilo šta više kaže, jer njegove cipele govore sasvim dovoljno. Mi ćemo samo dodati da ovaj gospodin nije biznismen, on je pravi umetnik modnog sveta, što zaslužuje ogromno poštovanje.

Preporučujemo

foto

03. 10. 17

Modni dodaci sa New York Fashion Week-a

Kolekcija jesen 2017

foto

04. 10. 17

Jednorog na Paris Fashion Week-u

Novi spektakl

foto

22. 09. 17

Victoria Beckham proleće/leto 2018

Ready-To-Wear Collection

Search