Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

02. 02. 2012

Naomi Campbell

Crna pantera

Naomi Campbell (rođena u Londonu, 22. maja 1970) je britanski supermodel, glumica i pevačica karipsko-kineskog porekla. U svetu mode nosi nadimak Crni panter.

Naomi Campbell rodila se početkom sedamdesetih u londonskoj četvrti Streatham. Odgajila ju je majka Valerie, rođena na Jamajci, a odrasla u Londonu, budući da ih je otac, koga nikada nije upoznala, ostavio dva meseca nakon njenog rođenja. 1980. primljena je u prestižnu londonsku školu baleta (Italia Conti Stage School), a, uz to, pohađala je i londonsku glumačku akademiju.  Karijeru je započela već sa sedam godina kada je glumila učenicu u spotu pesme Boba Marleya "Is This Love?".

Svet mode otkrio ju je kada je imala petnaest godina. Dok je šetala Convent Garden-om prišla joj je modna agentkinja s čijom je agencijom sklopila ugovor.

1986. godine pojavila se na naslovnici Elle-a, zamenivši manekenku koja je otkazala snimanje. 1988. godine pojavila se na naslovnici pariskog Vogue-a kao prvi crni model na njihovoj naslovnici, a taj uspeh je ponovila i na naslovnici britanskog izdanja Vogue-a. Potpisavši ugovor za modnu agenciju Elite, Naomi je dobila mogućnost da radi s najvećim imenima modne industrije, poput Isaaca Mizrahija, Calvina Kleina i Azzedinea Alaia.

Vrhunac karijere doživela je ranih devedesetih kada je, zajedno s Claudijom Schiffer, Lindom Evangelistom, Cindy Crawford i Christy Turlington, bila najpoznatiji i najbolje plaćeni top-model. Istovremeno, usmerila je svoje interese i na druge planove. Tako je 1991. snimila spot "Cool as Ice" s grupom Vanilla Ice, a potom je snimila i svoja dva albuma (Love and Tears,  1994, i Babywoman, 1995).

Godine 1995. zajedno s kolegicama Elle MacPherson, Claudijom Schiffer i Christy Turlington otvorila je Fashion cafe. Prvi u nizu kafića otvoren je u Rockefeller Centru u New Yorku.

Pojavila se u nizu spotova muzičara kao što su Michael Jackson, Jay Z, Macy Gray i mnogi drugi. Najbolji utisak ostavila je u spotovima Michaela Jacksona "In the closet" i Georgea Michaela "Freedom". Jednom je zapevala i s prijateljicama, Lindom Evangelistom i Christy Turlington.

Pojavila se i u nizu filmova, a gostovala je i u seriji "Princ iz Bel Aira".

Preporučujemo

foto

12. 09. 17

NOVO OD LABELLA - NEODOLJIVO SLATKA NEGA!

Upoznajte Labellino - modernu okruglu revoluciju za negu usana!

foto

25. 09. 17

MIXA PRO-TOLERANCE

Expert za netolerantnu kožu

foto

18. 09. 17

NIVEA CELLULAR ANTI-AGE

Intenzivni tretman za negu kože

Estelle Lefébure

Estelle Lefébure

U svetu mode, glume i muzike ...

Cara Delevingne

Cara Delevingne

Lice koje se ne zaboravlja ...

Nela Đokić Tankosić

Nela Đokić Tankosić

Anti stress therapy – heklanjem u borbi protiv stresa ...

Jelena Grkinić

Jelena Grkinić

Njeno vreme tek dolazi ...

Rada Knežević

Rada Knežević

Ime koje krije veliki potencijal ...

Search