Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

18. 07. 2012

Koja veličina je prava?

Večitoj dilemi je došao kraj...

Kategorija o kojoj svakako treba odvojeno govoriti je veš. Koliko smo se samo puta nagledali situacije gde se grudi bore nekad tendenciozno nekad nevoljno da pobegnu iz brushaltera… Da bi to makar definisali, ako ne predupredili, moramo se suočiti sa nekoliko stvari. Naime, kod veša je jako specifično to što su mere toliko raznorodne da nikako, ma koliko se trudili, nećete ući u trag "tajnom ključu" kako da odaberete samo onaj pravi čitajući veličine, sem u slučaju da ste od nekog proizvođača već dovoljno kupovali pa znate tačno šta vam odgovara. Podsetiću vas samo na to da u Italiji naprimer oznake imaju rimske brojeve (valjda zbog tradicije), da ne govorimo o slovnim oznakama tipa A, B, C, D, E...Šta to uopšte znači?

Za početak, otkrivamo najpravilnije merenje za savršeni brus. Dve su mere u pitanju:

-obim grudi meri su u stojećem položaju sa ispravljenom kičmom i rukama pored tela

-obim grudnog koša meri se tačno ispod grudi u uspravnom položaju sa rukama pored tela

Te dve mere su ustvari tajna broja gudnjaka. Generalno je broj koji se nalazi na merama mera obima grudnog koša, dok slovo označava veličinu korpe odnosno obim grudi.

U anglosaksonskim zemljama mera koja je brojčana je u inčima i označava obim grudnog koša. dok je  slovo to koje označava veličinu korpi (1 inč je 2.54 cm)

U Italiji je to jedna kažu jednostvana formula da bi shvatili koja vam veličina odgovara, a ja ću biti slobodan da nevedem kako obrazloženje glasi:

Ako osoba ima obim grudnog koša od 76 cm a obim grudi 98 njena savršena mera za grudnjak je III/34 DD. Kako? Pa lako, kažu Italijani jer se koristi formula.

U Francuskoj i Španiji koriste se centimetri, s tim da bi znali koja je mera prava za vas dodajte 15 cm na obim grudnog koša.

Od 2007. godine pa sve do danas u Evropskoj Uniji usvojen je standard koji je vezan za sve grudnjake tako da nije više toliko teško pronaći pravi. Ostaje samo da napomenemo da je reč o korpama da postoje u osnovnoj podeli:

Mere korpe B vezuju se za rednju veličinu grudi, i predstavljaju prosečne veličine grudi. Ipak treba reći da 75B jedna od najidealnijih mera u ovoj grupi jer je mala razlika između merenih obima grudi i grudnog koša.

Mere korpe A (male grudi) se onda najpre gledaju i proveravaju kod obima grudnog koša pri kupovini.

Mere korpe C su vezane za veće grudi i važno je i ovde pogledati obime grudnog koša s tim što treba da imate u vidu i dubinu brushaltera da ne bi raskošno poprsije krenulo svojim putem onda kada se najmanje budete nadali.

Korpa D je vrlo u raponu 2 puta uvećana korpa B po progresiji.

Prave se i veće korpe i nalaze se ponajpre u specijalizovanim prodavnicama veša. Tabela koju smo vam pripremili pravi razlike kod veličina po zemljama. 

Preporučujemo

foto

15. 08. 18

Virgil Abloh u saradnji sa Nike-om i Serenom Williams

Šampionka tenisa će ove godine nositi Ablohove kreacije na US Open turniru koji počinje 27. avgusta i predstaviti novu liniju po prvi put.

foto

10. 07. 18

Čarobna revija Dolce & Gabbana

Ovakvu reviju još niste videli!

Search