Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

02. 08. 2012

Odevanje i veličina

Za pametnu kupovinu

Odevati se mnogim osobama znači biti stilski određen, primećen ili ako hoćete notiran. Postoje ipak važne smernice a to je da se oblačite iz nekoliko razloga i to: da bi ispratili norme građanskog društva da ne idete goli (mada nekima malo fali da "skliznu" u neki drugi vid bivstvovanja na zemlji), da bi bili u skladu sa svojim stilom i ritmom života, te naravno da bi ostavili dobar utisak kako na sebe same u odrazu ogledala, tako i na svoje okruženje poslovno i privatno. U svemu tome jako je važno da se držite pravila da idete korak ispred drugih i da znate da se razlikujete od drugih ali na način da druge svojom različitošću ne "uplašite". Ukoliko smo se tu razumeli onda će sve dalje biti lako.

Nadam se da se svi slažemo da je urednost i to ne samo u smislu lične higijene, predstavlja daleko bolju opciju od na brzinu navučene majice koja se nikada nije srela sa peglom ili komad garderobe koji ste u brzini kupili pa baš i ne stoji najbolje. U ovom svemu važna je izuzetno, i prava veličina odevnog komada da ne biste izgledali kao da je deklarisanih 3% sužavanja na etiketi bila gnusna laž te vas je odelo poput opne "napalo" i skida se isključivo ljuštenjem sa vašeg tela. Bolan bi to bio proces! Ili pak, da je je tegljenje koje je deklarisano imalo i dodatak "odneo vrag šalu", pa izgledate kao da vas je ovog puta "napao" komad tkanine koji leluja oko vas i neće da ode.

Svakako da je važno da izaberete pravu odeću za vas poznajući svoje telo, stil i potrebe. Osnovno je znati da uzmete širinu leđa, obim grudi, obim struka, dužinu rukava i visinu leđa od korena vrata do visine stuka. Za pantalone je važna dužina nogavice i širina pojasa.

Šalu na stranu, ipak povedite računa uvek i o dekleraciji koja će vam pored broja reći sve i o sastavu tkanine i skupljanju. To je važno da se ne bi iznenadili onog trenutka kada budete shvatili da vam je mala neka od stvari koje ste kupili nakon što ste je prvi put oprali. Uporedite uvek veličine bez obzira na to što su obeležene sa S ili M jer u zavisnosti od kroja zavisiće i veličina koju nosite. U eri kada nam je bliska pronto moda koja nudi širok spektar mogućnosti mora se povesti računa i o takozvanoj silueti koju prati svaka od robnih marki. Kada to kažem mislim da je važno da se i u stilu robne marke prepozna vaša silueta jer postoje oni koji se u istom broju razlikuju u toj meri da lako možete da skočite za 2 broja bez ikakvih problema. Najjednostavnije je da uvek probate sve što kupujete. Nemojte pri tom razmišljati ili licitirati sa veličinama na osnovu nekih prethodnih kupljenih stvari jer možete napraviti problem u budžetu. Čak i kada vratite stvar u prodavnicu bićete u prilici da ćete morate da birate bilo šta jer vam jednostavno kroj neće stajati. Mere jesu intimne u određenoj meri, sem ukoliko niste manekenka, a intimnost kabine takođe stoji kao istina.

Pored toga, voleo bih da dodam još jednu stvar. Krojačice nisu izumrle, te ukoliko vam je neki rukav širi ili košulja duža, postoji niz ovih vrednih žena koje će sa lakoćom komad koji ste kupili preoblikovati po vašim potrebama. Kao dodatak ovome, ove zanatlije mogu biti i sjajan saborac u tome da uvek izgledate posebno i jedinstveno jer mogu uvek da naprave komad samo za vas i baš po vašoj meri.

Preporučujemo

foto

15. 08. 18

Virgil Abloh u saradnji sa Nike-om i Serenom Williams

Šampionka tenisa će ove godine nositi Ablohove kreacije na US Open turniru koji počinje 27. avgusta i predstaviti novu liniju po prvi put.

foto

10. 07. 18

Čarobna revija Dolce & Gabbana

Ovakvu reviju još niste videli!

Search