Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

05. 11. 2012

Silikon

Dobar ili loš saveznik

Silikon je sintetičko jedinjenje sastavljeno od elementa silicijuma. Može se naći u različitim proizvodima za negu kože i kozmetici, naročito u puderima i karminima. Kozmetika koja sadrži silikon, lakše se nanosi i umiruje kožu.

Silikon dolazi u različitim oblicima u zavisnosti od formulacije određenog proizvoda čiji je sastojak.

Prema nekim istraživanjima, kozmetika koja sadrži silokon je nežnija prema koži. Ljudima koji su alergični na mirise i konzervanse, preporučuje se korišćenje tečnih podloga na silikonskoj bazi. Veruje se da će umanjiti pojavu akni i alergija na osetljivoj koži. Takođe, puderi koji sadrže silikon daju mat izgled i uspešno prikrivaju nedostatke. Za negu kose, silikon se koristi u obliku seruma i krema. Daje sjaj i čini kosu glatkom i mekom.

Sa drugog stanovišta, kritičari kažu da je silikon loš za kožu. Kažu da izaziva dehidrataciju, a produžena upotreba može da izazove alergiju. U velikim količinama može biti toksičan.

Da li će vam goditi ili doneti štetu možete saznati jedino nakon korišćenja. Na sreću većina populacije će tolerisati silikon koji je zastupljen u većini proizvoda.

Moramo da pomenemo i nešto drugačiju upotrebu silikona. Naime, silikon se koristi za izradu silikonskih implantata.  Američki hirurzi Thomas Cronin i Frank Gerow su prvi koristili proteze ispunjene silikonskim gelom, 1961. godine. Od tada pa do danas, stvoreno je pet generacija silikonskih implantata, koje se koriste u plastičnoj hirurgiji.

Sjaj za usne

Sjaj za usne

Magija u bočici ...

Svila

Svila

Nežnost ...

Samopotamnjivanje

Samopotamnjivanje

Sunce iz tube ...

Sautoir

Sautoir

ogrlica ...

Strije

Strije

Tragovi ubrzanog rastezanja kože ...

Search