Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

04. 12. 2011

Strije

Tragovi ubrzanog rastezanja kože

 

Strije ili striae (singular stria) kako se nazivaju u dermatologiji su oblik ožiljaka na koži.Strije nastaju zbog cepanja vezivnog tkiva kože i tokom vremena se mogu smanjiti i izbledeti kao i svaki ožiljak ali ne i potpuno nestati. Prvo se pojavljuju kao ljubičaste ili crvene linije koje vremenom izbledjuju i postaju bele. Strije su najčešće rezultat istezanja kože povezanim sa brzim rastom (rast težine usled debljanja, u pubertetu, u trudnoći, u teretani) ili u nekim slučajevima kada teška sila koja prevazilazi elastičnost vezivnog tkiva vuče kožu. Mogu javiti i kao posledica hormonalnih promena u pubertetu, u trudnoći ili u toku neke hormonalne terapije.
Javljaju se bilo gde na telu, a najviše gde ima najviše masnih naslaga: stomak, , grudi, nadlaktice, ispod pazuha, leđa, butine, kukovi i zadnjica.
Strije ne predstavljaju nikakav zdravstveni rizik i ne smetaju telu da funkcioniše normalno. Jedini problem je estetske prirode. Korišćenje krema sa visokim sadržajem vitamina E može donekle da smanji količinu strija u trudnoći ili da popravi stanje kod osoba koje već imaju strije.

Sjaj za usne

Sjaj za usne

Magija u bočici ...

Svila

Svila

Nežnost ...

Silikon

Silikon

Dobar ili loš saveznik ...

Samopotamnjivanje

Samopotamnjivanje

Sunce iz tube ...

Sautoir

Sautoir

ogrlica ...

Search