Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

21. 10. 2014

Odlazak velikana: Oscar de la Renta preminuo u 82. godini

Legenda koja je stvarala ikone

U 82. godini, Oscar de la Renta je izgubio bitku sa rakom. Preminuo je u svom domu uz porodicu i svoje pse, ostavivši modni svet u šoku i u suzama.

De la Renta, koji je došao iz Dominikanske Republike, je od 60-ih pa sve do poslednjih dana stvarao i negovao ženstveni, damski izgled. Njegove kreacije su šetale crvenim tepisima, a revije predstavljale pravu poslasticu Nedelje mode u Njujorku. Oblačio je Jackie Kennedey Onasis, Lady DianuNancy Reagan, Hillary Clinton, Sarah Jessicu Parker, Amy Adams, koja je u njegovoj kreaciji ponela i Oskara, a venčanica za  Amal Alamuddin je jedno od njegovih poslednjih remek-dela.

Karijeru je započeo uz Cristóbal Balenciagu, a zatim prešao u Lanvin. Godine 1963. je iz Pariza otišao za Njujork i počeo saradnju sa legendarnom Dianom Vreeland. Nakon toga je počeo da radi za marku Jane Derby, koja je promenila ime u  Oscar de la Renta for Jane Derby, a nakon smrti Derbyjeve, nastala je kuća Oscar de la Renta, koja je u modnom svetu svoj uspon započela krajem 80-ih godina.

Iman, Naomi, Diane von Furstenberg, Karlie Kloss, samo su neka od imena koja su već izrazila duboko žaljenje zbog smrti legende. De la Rentine izjave su odavno deo modne istorije, jer on nije bio samo dizajner, već neko ko je zaista voleo spoj umetnosti i mode. Zato je i tvrdio da ne ume da napravi običan, svakodnevni komad.  

Samo tri nedelje nakon što je našao naslednika za svoju kuću, de la Renta je u miru, dostojanstveno, kao što i dolikuje jednoj takvoj veličini, zauvek sklopio oči. 

Preporučujemo

foto

03. 10. 17

Modni dodaci sa New York Fashion Week-a

Kolekcija jesen 2017

foto

04. 10. 17

Jednorog na Paris Fashion Week-u

Novi spektakl

foto

22. 09. 17

Victoria Beckham proleće/leto 2018

Ready-To-Wear Collection

Search