Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

29. 03. 2012

Greta Garbo

Ikona za sva vremena...

"Priča mog života", rekla je Greta Garbo, "vrti se oko zadnjih izlaza, tajnih vrata, skrivenih liftova i svih ostalih načina ulaska i izlaska tako da me ljudi ostave na miru." Ali, sa njenim nezaboravnim licem - širokih jagodica, svetlih očiju gustih trepavica, izrazitih obrva i odlučnih usta, i sve to na elegantnom pijedestalu vrata - nije bilo moguće izbeći slavu. Njen prvi zvučni film, "Anna Christie", promovisan je sloganom: "Garbo govori!" Kasnije, na posteru za "Ninotchku", pisalo je: "Garbo se smeje!" A 1954. godine, 13 godina nakon njenog poslednjeg filma, Guiness World Records proglasio je neuhvatljivu švedsku zvezdu "najlepšom ženom koja je ikada živela". Iako joj nije prijala slava, Gretu su često romantično vezivali za mnoga poznata imena, uključujući Johna Gilberta, pesnikinju Mercedes de Acosteu i fotografa Cecil Beaton. U znak obeležavanja stogodišnjice njenog rođenja, 17. septembra je, u njujorškoj Scandinavia House, otvorena izložba fotografija iz njene privatne kolekcije, naslovljena "Garbo's Garbos". Pored toga, Američka poštanska služba će, u saradnji sa kolegama iz Švedske, izdati poštanske marke od 37 centi sa likom tajanstvene glumice. 

Preporučujemo

foto

28. 08. 17

Beyoncé otkriva obline nakon porođaja

Sexy i zanosno... :)

foto

05. 08. 16

Jarke boje dominiraju jesenjim danima

Uz malu pomoć pastela, žuta, plava, crvena su pravi hit

foto

20. 07. 16

Burberry Patchwork torba

Da li će ova torba dostići popularnost trenča legendarne britanske kuće?

Jovanka Vanja Marković   |    12. 04. 2012   |   15:25:48

Greta Garbo

Ako je stil ono što nosimo u sebi onda je Greta Garbo doslovno ikona. Najmisterioznija filmska diva ikad. Arisokratsko skandinavsko lice koje je odavalo duhovnost i bogat unutrrašnji život bilo je kao stvoreno za uloge misterioznih lepotica. Kažu da time nije bila zadovoljna :"Ne vidim smisao lepog oblačenja i zavođenja muškaraca ne radeći pritom ništa."
Bilo da je u ulogama raskošnih dama sa puno nakita("Dama s kamelijama", "Ana Karenjina") ili u ulozi čuvene špijunke Mate Hari, čak u ulogama gde je glumila prerušena u dečaka imala je ono što druge glumice nisu.
U privatnom životu bila je baš stil "Garbo"- Visoka lelujava prilika na visokim potpeticama, skrivena iza dugih ešarpa i plaštova, noseći tamne naočari, svedočila je o svom životnom stilu. Izabrala je za sebe samoću, bez novinara, čak bez braka i dece.
Tanke intelekualne usne, skerletne bije karmina(nikada nije bilo lepše biti žena nego tada), izvijene obrve i sanjiv, zamišljen pogled( nikada san nije bio više na ceni nego tada), uglavnombez osmeha, koji uprkos svojoj blagotvornosti može ponekad biti kičast, s pravom je nosila naziv "Božanstvena Greta"...

pošalji odgovor
Search