Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

16. 07. 2012

Šta se gde i kada nosi

Odgovor je lakši nego što mislite

Do sada je valjda svima jasno da farmerice nisu primereni odevni komad za pozorište, bez obzira na njihovu cenu i dizajnerski potpis. Iako živimo u vremenima kada je svima sve dozvoljeno, makar kada je odevanje u pitanju, postoje neke norme, možda čak i moralne obaveze koje ne dugujemo nikom, sem sami sebi.  Da bi nastavili sa pričom, vratićemo se nekoliko decenija unazad, u vremena kada su naše bake bile devojke.

Iako govorimo o vremenima bez emancipacije, ove žene, sada starice, su daleko više brinule o izgledu nego što nam se čini. One nisu patile od etiketa i potpisanih krpica, ali su se držale dress code-a od kako otvore oči, pa do odlaska na počinak. One su uvek bile u suknjama pristojne dužine, sa kardiganima i košuljama, uvek u tonu. Njihove cipele i tašne nisu bile preterano maštovite, ali su se uvek slagale, a kvalitet se cenio daleko više nego danas. Naravno, niko vas ovde ne savetuje da oblačite kao vaše bake, već smo tu da se prisetimo šta je pristojno za koju priliku. Počećemo od kuće.

Većina nas ima odeljak posebno označen kao „garderoba za po kući“. Tu neretko spadaju iscepane majice, omalele helanke ili izlizane trenerke. Iako je udobnost primarna kada se nalazite u svom domu, uzmite u obzir da osim neželjenih gostiju, može se desitit da hitno morate da odete do pošte ili prodavnice. Umesto da gubite vreme na presvlačenje, zašto ne bi probali da u kući nosite odeću u kojoj možete da prošetate, odete do pijace ili prodavnice? Osim što ćete se osećati lepše, uštedećete na vremenu, a njega definitivno niko od nas nema dovoljno. Helanke i tunika ili pamučna haljina su dovoljni komforni, a nećete se posramiti ako komšinica pozvoni tražeći malo šećera na zajam.

Ta „kućna odeća“ se proširila i van domova, makar u slučaju pojedinaca, te nailazimo na dve krajnosti, baš tu u svom komšiluku. Žene, koje ne napuštaju kupatilo bez pudera, rumenila, maskare, ruža za usne i ispeglane kose, i one koje deluju zapušteno, u krpama kojima nije mesto ni u čijem ormaru. I jedne i druge su izašle sa namerom da kupe šta im treba, svrate do banke ili apoteke i vrate se kući. Ove prve su na vrtoglavim potpeticama, ove druge u sobnim papučama. Nijedna ni druga slika nisu odgovarajuće, jer ne morate da umarate i lice i stopala svaki put kada želite da udahnete svež vazduh, niti je pristojno plašiti decu kreacijama koje nemate srca da bacite. Ponovo se vraćamo na to da kada jednom ustanete i obučete se u skladu sa vremenskim prilikama, a osećate se i izgledate lepo i uredno, nećete imati problema da takvi izađete iz kuće. Bez sobnih papuča i viklera na glavi.

Čini se da je problem odevanja veći što je veći grad u pitanju. Tako, na primer, Amerikanke izlaze iz kuće u čemu stignu, ne mareći na to koga će sresti i šta će pomisliti slučajni prolaznici. Iste ove žene važe za najgore obučene, a ako se treba ugledati na nekog, to su definitivno Parižanke. Stil ne podrazumeva da ste samo sređeni kada ste na večeri ili u klubu. Stil je ono sa čim provodite ceo dan, to je deo vas. Sve ostalo je šminka, maska. Zato pobacajte nepotrebne krpe i priuštite sebi dozu elegancije kako u svojoj kući, tako i pri odlasku u nabavku.

Korisno je znati da u pojedine insitucije ne možete ući baš kako se kome prohte. Zato preporučene dnevne varijante deluju skromno, ali istovremeno i otmeno. Ako su naše bake imale vremena da budu dobre supruge, majke, kuvarice i da istovremeno čiste kuću, kupuju namirnice i na sve to nose perle, ne postoji izgovor zašto se mi ne bi ponašale makar slično. Frizura, koja podrazumeva čistu kosu, jednostavne suknje ili pantalone i niske potpetice ili baletanke su obavezne. Fenomen spavanja u odeći i šetanja u pidžamama nikom ne koristi, a svakom može da zasmeta. 

Ono što je ostalo je podsećanje da je sredina zaista od zlata. Ne, nećemo ići u pozorište u farmericama i patikama, ali to ne znači da moramo da obučemo balske haljine i okitimo se svim što nam dođe pod ruku. Takođe, odlazak u bioskop ili na koncert jeste manje formalan, ali ne treba otići u drugu krajnost, već ispoštovati samu instituciju, kao i partera ili društvo sa kojim ste. Ne treba zameniti popodnevnu šetnju ili odlazak u kupovinu sa bilo kojim gradskim dešavanjem. Muzeji i galerije i dalje imaju dress code-ove te ih treba poštovati kako zbog sebe, tako i zbog svega što predstavljaju. Isti princip se primenjuje i na odevanje prilikom putovanja, posebno kada dug put nalaže da se osećate udobno, ali isto tako uredno i prirodno. Elegancija ne izlazi iz mode, ona je deo bontona, zaboravljene veštine na čijem povraćaju svako od nas mora da poradi.

Preporučujemo

foto

15. 08. 18

Virgil Abloh u saradnji sa Nike-om i Serenom Williams

Šampionka tenisa će ove godine nositi Ablohove kreacije na US Open turniru koji počinje 27. avgusta i predstaviti novu liniju po prvi put.

foto

10. 07. 18

Čarobna revija Dolce & Gabbana

Ovakvu reviju još niste videli!

Search