Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

22. 02. 2012

Vintage

Staro i autetnično

Vintage ili retro je zapravo termin kojim se naziva već nošena garderoba iz prošlog veka i to uglavnom iz perioda 1920-1960 god. ona starija od 1920, smatra se za antikvitet.

Vintage odevanje zapravo podrazumeva kako nošenu ’second hand’ odeću, tako i reprodukcije koje su napravljene po ugledu ili inspirisane tim starim, autentičnim komadima.

Ovaj način odevanja postaje naročito popularan ranih 90ih, u trenutku kada je porasla svest o očuvanju životne sredine te je ponovna upotreba i reciklaža postala prihvatljivija nego bacanje. Oživljavanje nekih subkultura, kao što je Rokabili npr, takođe je u velikoj meri uticalo na povećanje intersovanja za vintage garderobom.

Autentična vintage odeća najčešće se nabavlja u second hand shoppovima, na sajmovima antikviteta, a u Engleskoj čak postoje i sajmovi koji su specijalizovani isključivo za prodaju takve garderobe i nakita. Internet kupovina je takođe jedan od veoma poularnih načina za nabavku ovakve odeće i to preko sajtova kao što je eBay, kao i vintage online shoppova i specijalizovanih foruma.

Među ljubiteljima ovog stila, najviše se ceni odeća sledećih dizajnera, naročito ako su ti komadi autentični predstavnici doba iz koga potiču:

Coco Chanel, Poul Poiret, Jeanne Paquin, Christian Dior, Hubert De Givanchy, Christobal Balenciaga, Emilio Pucci, YSL, Mary Quant, Pierre Cardin, Giorgio Armani, Viviene Westwood, Thiery Mugler, Jean Paul Gaultier.

S’ vremena na vreme, savremeni modni dizajn uzima istoriju kostima kao inspiraciju, te su tako jednostavne svilene haljine koje su bile moderne 90ih, inspirisane zapravo rubljem 30ih godina. Ti komadi su nadahnuti vintage stilom i služe kao odlična alternativa za autentičnu retro garderobu, a njihova osnovna prednost je što mogu biti pronađeni u adekvatnim veličinama ili željenoj boji.

Poznate ličnosti koje praktikuju ovaj stil su:

Julia Roberts, Renee Zellweger, Kate Moss, Dita von Teese.

Preporučujemo

foto

15. 08. 18

Virgil Abloh u saradnji sa Nike-om i Serenom Williams

Šampionka tenisa će ove godine nositi Ablohove kreacije na US Open turniru koji počinje 27. avgusta i predstaviti novu liniju po prvi put.

foto

10. 07. 18

Čarobna revija Dolce & Gabbana

Ovakvu reviju još niste videli!

Search