Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

17. 02. 2012

Boho

Prirodan izled

Boho je skraćenica od ’’bohemian’’ i odnosi se na pokret koji je nastao u Americi 50-ih godina 20.veka. Boemski stil života podrazumevao je slobodno mišljenje, odbacivanje opšteprihvaćenih normi i vrednosti srednje klase i prihvatanje nekonvencionalnog, umetničkog načina života. Za boeme tog vremena su smatrani oni koji su imali tu sposobnost da cene lepotu na nekom dubljem nivou, stvarajući spostveni svet.

Bohemi su zapravo bili Romi koji su početkom 20. veka putovali tadašnjom Bohemiom (Češkom), i odatle zapravo i potiče naziv za pokret koji slavi slobodu i rušenje svih prepreka koje društvene norme nameću.

Sam Boho stil je nastao 2005 god. i on nije pokret niti ga ni na koj način ideološki ne treba povezivati sa bohemizmom. To je isključivo modni pravac koji je samo u estetskom smislu inspirisan izgledom boemskih putnika, nomadskih plemena, i neburžoaskim, rustičnim načinom odevanja.

Stil duguje dosta hippi izgledu i preuzeo je dosta elemenata tog stila.

Boho potencira prirodan izgled. Preovlađuju zemljani tonovi prošarani akcentima jarkih boja (narandžasta, zelena, magenta)

Kosa je prirodna, duga, divlja, ne peglana i ne fenirana, već puštena i poželjno je da bude blago talasasta ili kovrdžava. Pletenice takođe mogu biti prihvatljive.

Šminka je minimalna i ima za cilj da istakne prirodnost. Puder, u boji prirodnog tena, je tu samo da ni prikrio eventualne nepravilnosti, oči su blago istaknute senkama u prirodnim tonovima, na usnama je sjaj ili samo ’Labelo’, a svetlo rumenilo treba samo da istakne svežinu.

Garderoba je prijatna, udobna, napravljena uglavnom od prirodnih materijala , sa dosta rustičnih i etno elemenata. Nju uglavnom čine lepršave suknje, tunike, vezene haljine do članka, šocevi i isprani džins, kaftani, krzneni prsluci i jakne, veliki pleteni džemperi.

Aksesoari su takođe neizostavni elementi ovog stila a njih čine mnoštvo narukvica, narukvice oko članka, velike viseće minđuše, kaiševi sa lažnim dukatima ili resama koji se nose na bokovima, šeširi, marame, velike sunčane naočare ili RayBan ’Aviator’.

Obuću čine espadrile, kožne ravne sandale, kaubojske ili UGG čizme.

Slobodno se može reći da su za popularizaciju ovog stila najzaslužnije glumica Sienna Miller, kao i manekenka Kate Moss.

Modne kuće kao što se Marc By Marc Jacobs, Chloe, Ana Sui, Missoni, grade svoje modne linije oslanjajući se na ovaj pravac.

Preporučujemo

foto

15. 08. 18

Virgil Abloh u saradnji sa Nike-om i Serenom Williams

Šampionka tenisa će ove godine nositi Ablohove kreacije na US Open turniru koji počinje 27. avgusta i predstaviti novu liniju po prvi put.

foto

10. 07. 18

Čarobna revija Dolce & Gabbana

Ovakvu reviju još niste videli!

Search