Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

15. 02. 2012

Gotik

Sablasno i mračno

Gotik subkultura je nastala u Engleskoj ranih 80-ih godina 20. veka naporedo sa nastankom Gotik muzičke scene. Ova muzika predstavlja mix različitih stilova , a karakteristična je po sablasnoj atmosferi i mračnim temama kojima se bavi, tako da je i čitava ideja samog pokreta izgrađena na tim osnovama.

Gotik kao stil je na neki način nastao i kao revolt na disco modu i muziku 70-ih, kao i živopisan kolorit i ekstravaganciju 80-ih. Pripadnici pokterta gaje sklonost prema mračnom i mističnom i često ih definišu prema sledećim obeležjima:

-’’mrtvačko’’ bledilo  i crna šminka (oči, usne, nokti), crna kosa

-renesansni viktorijanski pomalo erotičan stil odevanja

-garderoba je crna: crne košulje, pantalone (za muškarce), dugačke suknje, čipkani komadi garderobe (za žene), šeširi cilindri

-kožni modni detalji, pseće ogrlice i narukvice sa nitnama

-religijska i magijska obeležja (minđuše i ogrlice sa krstovima ili u oblicima kostiju, brojanice)

-veliko prstenje napravljeno uglavnom od strebra

-pirsinzi

-crne, duboke kožne čizme

Često vlada stereotip, da su ljudi koji su poklonici ovog pravca depresivni i da imaju suicidne namere ili potrebu za samopovređivanjem, ali većina tih predrasuda potiče upravo iz tog mračnog i po malo zastrašujućeg izgleda.

Zajednička naklonost pripadnika ove grupe je i posvećenost horor filmovima i žanru uopšte, čitnje knjiga Brama Stokera, čitanje i pisanje poezije, slušanje bendova kao što su Bauhaus, Joy Division, Siouxie and the Banshees...

Stilske ikone ovog pokreta su: Theda Bara (američka zvezda nemog filma, sex ikona, karakteristična po crnoj senci oko očiju), Bela Lugosi (mađarski filmski i pozorišni glumac s’početka 20. veka poznat po ulogama Grofa Drakule), Bettie Page (američki pin-up model 50-ih godina 20.veka poznata po tituli vamp i fetiš žene i devijantnom ponašanju), Morticia Addams, David Bowie, Robert Smith (The Cure). Siouxie Sioux frontmenka benda Siouxie and the Banshees je kao pojava i muzičar imala veliki uticaj.

Ovaj pravac je dosta uticao na visoku modu i mnogi dizajneri (Alexander McQueen, John Galiano, Yohji Yamamoto, Rick Ovens) doneli su elemente ovog stila na piste, te je ovaj modni talas definisan kao ’’Haute Goth’’.

Gotik pokret rađa još jedan modni stil, koji je vezan isključivo za žene i naročito je popularan u Japanu pod nazivom Goth Lolita ili Harajuku.

On ističe ženstvenost i erotizam, ali izgrađen na osnovana gotik mode.

Crveni karmin i prirodno alajnerom ili senkom istaknute oči, su tipični obrasci ovog stila u kom je mračna nota omekšana Lolita stajlingom koji daje gotovo vilinski izgled.

’’Lolite’’ nose tamne boje (crna, indigo plava, purpurna). Mada su popularne i crno/ bela u kombinaciji kao i bela. Njihova garderoba bi mogla biti i definisana kao - erotizovana Sarah Key.

Aksesoari su veoma tipični i široko zastupljeni. Šeširići, čipkani suncobrani, tašnice nesvakidašnjih oblika (šišmiš, kovčeg...).

Preporučujemo

foto

15. 08. 18

Virgil Abloh u saradnji sa Nike-om i Serenom Williams

Šampionka tenisa će ove godine nositi Ablohove kreacije na US Open turniru koji počinje 27. avgusta i predstaviti novu liniju po prvi put.

foto

10. 07. 18

Čarobna revija Dolce & Gabbana

Ovakvu reviju još niste videli!

Search