Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

16. 02. 2012

Emo

Emotivci

Emo pokret nastaje još 80ih godina. To je subkultura mladih ljudi koje povezuju specifičan modni stil i (emotivna) muzika koju slušaju. Emo muzika obuhvata razne muzičke pravce (rock, pop, punk, indi) i često su joj tematika emotivne teme i lomovi vezani za adolescenciju (nostalgija, melanholija, slomljena srca, narušena nada...) Karakteristična je po melodičnim notama i ekspresivnim, često ličnim tekstovima.

Emo je vezan za emotivnost, osetljivost, stidljivost, introvertnost i poklonici emo subklulture su uglavnom tinejdžeri, koji u takvoj grupi mnogo lakše formiraju svoj identitet i izražavaju osećanja.

Stil se menjao godinama. U početku je on bio svedeniji i pročišćeniji i crna boja je bila gotovo jedina koja je forsirana, i kada je u pitanju garderoba, i kada su šminka i kosa.

Frizura je zapravo nešto najočiglednije što emo stil čini prepoznatljivim. U početku je podrazumevano da je kosa ofarbana u crno, sa šiškama ’’na stranu’’ kako za muškarce, tako i za žene. Crni alajner i senka su nešto je od uvek bilo karakteristično za oba pola. Uski džins, uski džemperi sa ’V’ izrezom,  vintage majice i dukserice sa printovima bendova koje slušaju i naočare sa debelim crnim ramovima, to je sve takođe ono što je obeležilo emo stil od samog početka i to su osnove koje su do danas doživele samo nadgradnju.

Vremenom, stil je postao više trendi. Početkom novog milenijuma, on se naglo proširio među tinejdžerima i od mračnog počinje da teži ka ’’slatkom’’, što se naročito ogleda u jarkim bojama koje počinju da uvode, kao i simbolima koji se sada pojavljuju u vidu printova ili aksesoara - zvezdice, srca (slomljena),  stilizovane lobanje.

Uska garderoba je nešto što je od samog početka bilo karakteristično za ovaj pravac. Skinny jeans nose i muškarci i devojke, što je u na prvi mah, dok uski džins nije generalno ušao u modu i postao pristupačan za oba pola, unosilo velike kontraverze, jer su muškarci često nosili džins ’’za deojčice’’. Devoje pored toga, nose i helanke i čarape u jarkim bojama ili prugaste i dezenirane u kombinaciji sa kratikm tilanom ili čipkanim suknjama uglavnom u crnoj boji.

Pored uskih majica sa printovima imena bendova koje slušaju, sada se nose i majce sa printanim ’’emo simbolima’’, kao i one sa vintage printovima poput robota, dinosaurusa, itd. Često su majice prugaste i to kombinacija crni i belih, ili crnih i pruga u nekoj jarkoj boji (crvena, pink, žuta...)

Duks sa kapuljačom u tamnoj boji, je gotovo neizostavan detalj.

Kao što je već pomenuto, frizura je je možda ono što je nakarakterističnije za emo izgled.

U početku, kosa je bila isključivo crna, no danas, ona može biti i u nekoj jarkoj boji, il čak potpuno izblajhana, kao i šarena sa raznobojnim pramenovima u više boja. Emo stil dopušta igranje sa frizurama u pravom smislu te reči, i na neki načim oni kosu tretiraju kao slikarsko platno i na taj način izražaju svoju slobodu i ličnost.

Za muškarce,  to je uglavnom ravna ispeglana kosa, šišana stepenasto, sa šiškama očešljanim na stranu, koje prekrivaju jedno ili oba oka. One je obično kraća nazad a duža napred.

Što se žena tiče, emo u modu vraća ’’velike’’ kose naglašenog volumena, takođe sa ravnim šiškama očešljanim na stranu.

Šminka uglavnom podrazumeva isticanje očiju crnim ajlajnerom ili senkom i izraženo beli ten.

Detalji su naročito bitan momenat u definisanju ovog stila.

-naočare sa debelim crnim ramom

-kaiševi sa nitnama- veoma karakterističan i gotovo neizostavan detalj, nose ih i muškarci i devojke, ponekad i 2 ili više

-rukavice bez prstiju

-narukvice kožne sa nitnama, crne ili šarene, znojnice (dezenirane ili u jarkim bojama)

-prugaste, čipkane ili čarape u jarkim bojama, grejači (za devojke)

-šarene šnale, mašne i ukrasi za kosu

-rančevi ili torbe ispisane tekstovima pesama koje izvode emo bendovi.

-platnene patike (Vans, Converse)

-pirsinzi – pirsing na usni je naročito karakterističan

Mnogi emo povezuju sa gotik stilom, jer on u osnovi i ima neka njegova obeležlja (bela lica, crna šminka), kao i simbole (lobanje, krstovi). On se možda temeljno i oslanja na ovaj pravac, no uticaj punk i hard-core kulture, kao i teenage energija poklonika uneli su kolorit i veću raznovrsnost. Detalji kao što su naočare sa debelim ramovima i uski vintage džemperiću sa ’V’ izrezom, daju ovom stilu i malo ’’štrebersku’’ notu.

Preporučujemo

foto

15. 08. 18

Virgil Abloh u saradnji sa Nike-om i Serenom Williams

Šampionka tenisa će ove godine nositi Ablohove kreacije na US Open turniru koji počinje 27. avgusta i predstaviti novu liniju po prvi put.

foto

10. 07. 18

Čarobna revija Dolce & Gabbana

Ovakvu reviju još niste videli!

Search