Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

15. 12. 2011

Manžetne

Nakit za ruku

Manžetne su dugmad za košulju koje se koriste da se zakopča košulja koja ima manžetnu bez dugmadi. Ova dugmad su karakteristična po tome da se sa jedne strane sastoje od ukrasnog elementa a sa druge od dodatka kojim se lako fiksira manžetna na košulji.  Mogu biti čvrtso ili labavo vezana u zavisnosti od modela i stila.

Njihova upotreba raširila se u XIX veku kada su se košulje čvrstih formi lako otkopčavala u slučaju da je korišćen klasičan način zakopčavanja sa dugmetom i rupicom. Rade se u kako plemenitim metalima ukrašenim dragim kamenjem tako i jeftinim legurama ili čak i inovativnim materijalima i dizajnu uopšte. Često su i simbol pripadnosti nekom udruženju, sportskom klubu, ili imaju inicijale vlasnika. Postoje i one urađene od traka koje liče na loptice od vune ili one koje su vezene srmovezom.

Danas su deo savremenog kostima i kod muškarca i kod žene. U načelu su deo formalnog odevanja , smokinga i fraka ali i trendi stila koji ih neretko svrstava i ‘’casual’’ kontekst.

Preporučujemo

foto

15. 08. 18

Virgil Abloh u saradnji sa Nike-om i Serenom Williams

Šampionka tenisa će ove godine nositi Ablohove kreacije na US Open turniru koji počinje 27. avgusta i predstaviti novu liniju po prvi put.

foto

10. 07. 18

Čarobna revija Dolce & Gabbana

Ovakvu reviju još niste videli!

Search