Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

21. 11. 2011

Prsten solitaire

Simbol ljubavi

Istorija ovog prstena vezuje se za simboliku ljubavi i obavezivanja. Običaj da se daruje prsten sa jednim dijamantom ima svoje korene u čistoći, čvrstoći kamena, baš kakva ljubav i treba da bude. Godina kada se počelo sa ovim običajem je u istoriji egzaktna. Radi se naime o 1447., kada je Nadvojvoda Maksimilijan od Austrije sa jednim ovakvim prstenom zaprosio svoju buduću suprugu Mariju od Burgundije. I baš kako je to nekada davno učinio Nadvojvoda, i danas mnogi mladići na kolenima sa prstenom u ruci prose svoje izabranice. Po nekim istraživanja više od 70% devojaka pristalo je na bračnu ponudu kada se u maloj kutijici pred njihovim očima zasijao jedan soliter.


Ipak, povedite računa pri izboru. Veoma lako je pogrešiti s obzirom da se na tržištu mogu naći svakolike interpretacije i modeli, gde se treba povesti pre svega izborom kvaliteta kamena, a ne dizajnom prstena u prvoj fazi. Na kraju, kako i rekosmo na početku, upravo je u čistoći i čvrstoći kamena simbolika vaše ljubavi, te ukoliko ste u prilici kupiti dijamant povedite računa i o tome. To je prsten koji će buduća supruga nositi svakodnevno i u kombinaciji sa burmom koja će tek doći na red.

Karakteristike ovog prstena su bazirane u dva osnovna pravca. Izbor kamena i izbor metala od kojeg je napravljen. Kad smo kod materijala onda se svakako treba vezati ili za zlato ili platinu. Kombinacije ( retke, ali postoje na tžištu ) sa srebrom nisu baš preporučljive, Jer dijamant pored što je devojci "najbolji prijatelj" veoma je u dobrim odnosima sa gore pomeutim plemenitim metalima.

Obićno se u slučaju solitera radi o jednostavnoj formi prstena koja u prvi plan ističe lepotu kamena. Često je i osnovni kamen ukrašen nizom manjih koji ga okružuju. Najčešće se pojavljuje u opciji sa belim zlatom, ali i u kombinaciji sa žutim. crvenim ili ružičastim kamenom. Najeksluzivnija je varijanta u platini i cenom u najvišoj grupi. I ma koliko se dizajneri trudili da se isti model pojavi i u drugim materijalima, titanijumu pa i u kaučuku, ipak onaj koji se vrednuje i ostaje neprikosnoven na prvom mestu jeste onaj u platini.


Budite umereni kod izbora ovakvog prstena, sem u slučaju da ste u direktnoj rodbinskoj vezi sa Sultanom od Bruneja, na primer. Postoji staro pravilo da se devojka treba naviknuti na male karature pre nego na prst stavi dijamant ranga Barton ( jer ma koliko bi bogat izabranik srca joj, ona ovakav komad treba da zna da nosi i da oseti njegovu lepotu). To je prsten koji se uklapa u mnoge stilove odevanja ali ipak odaje kom ste stilu naklonjeni, te stoga pažljivo kod kombinovanja i nošenja.

Druga važna stvar je da ukoliko želite pravi komad, nemojte pribegavati konfekciji. Kupujući posebno kamen a posebno osnovni prsten,bićete u prilici da bolje vrednujete osnovnu lepotu, a to je ona koja se tiče dijamanta.

Kod izbora osnovnog prstena i kamena vodite se, kako rekosmo stilom osobe. Sve je češće videti buduće mladence da zajednički idu u zlataru da se odluče za zavetni prsten, i to ne samo burmu, Onima koji dobro poznaju svoju devojku trebaće malo da izaberu pravi prsten za nju. Onim drugim predstoje sati razgovora, ili obilazaka zlatara do izbora onog pravog, ostaje na njima ili vama i da dodamo, veći prsten ne znači i veću ljubav, vodite se onim da bude čistiji baš kao i ljubav koju delite sa nekim.

Preporučujemo

foto

15. 08. 18

Virgil Abloh u saradnji sa Nike-om i Serenom Williams

Šampionka tenisa će ove godine nositi Ablohove kreacije na US Open turniru koji počinje 27. avgusta i predstaviti novu liniju po prvi put.

foto

10. 07. 18

Čarobna revija Dolce & Gabbana

Ovakvu reviju još niste videli!

Search