Štampaj

Pošalji prijatelju

22. 04. 2013

Converse

Priča o originalnosti

Istorija ovog popularnog i mnogima omiljenog brenda počinje još davne 1908 godine, kada je Marquis Mills Converse odlučio da otvori kompaniju za proizvodnji gumenih patika, i na taj način zaobiđe monopolizam koji je tada vladao i sprečavao kompanije da posluju direktno sa prodavcima. Neverovatno, ali ova taktika ne samo što je uspela već je bila i veoma uspešna!

Ovo je postavilo Converse kao nezavisnog lidera, a ne pratioca, pa u skladu sa tim je ova mlada kompanija ušla u posao sa mladim sportom - košarkom. Converse se u to vreme bavio i proizvodnjom guma, ali su patike pronašle bolju publiku.

1918. Chuck Taylor se priključio kompaniji. Njegova ljubav prema košarci je bila velika i on je sa puno entuzijazma želeo da se proširi reč o ovom sportu kao i patikama koje su potrebne da bi se on igrao. Do 1928. dizajn All Star patike je kreiran sa svojim specifičnim đonom sa dijamantskom šarom.

Drugi svetski rat je dodatno popularizovao Converse jer su za vojnike proizvodili obuću, odeću, čizme, parke i zaštitna gumena odela. Od 1948. Rock & Roll dolazi na scenu! Od kada je ovaj bučni i specifični muzički pravac izmišljen, on je bio u potrazi za uniformom i našao je u kožnim jaknama, džinsu i dubokim patikama. U isto vreme je ovaj model bio prisutan i za rođenje nacionalnog košarkaškog udruženja Amerike.

Šezdesete godine prošlog veka su donele brojne promene. Novi muzički žanr i novi sport su prestali da budu tako novi i počeli da rastu vrtoglavom brzinom. U to vreme su All Star patike i počele da se proizvode u raznim bojama i tako je Converse ponovo pisao istoriju.

Negde oko 1974. All Star patika je doživela mali preobražaj. Napravljena je od raznobojnne antilop kože sa velikom, upadljivum zvezdom sa strane. I ako je napravljena za košarkaše, nešto u njenom šarmu je zavelo rokere, skejtere i buntovnike te generacije. 1976. je stigla linija Pro Leather koja je odmah postala favorit i sve 80'tih i 90'tih, kompanija je kreirala favorite koji su osvajali tržište.  Sredinom osamdesetih je kampanja pod nazivom 'Choose Your Weapon' gde su dva najveća košarkaška rivala tog vremena nosila Converse patike, i danas, 25 godina kasnije, nasleđe koje je Weapon kampanja ostavila ima svoje mesto u sportu i kulturi i nastavlja da izaziva konkurenciju.

Krajem devedesetih je izašao omaž Chucku Tayloru, i te patike su osvojile srca preko milion ljudi koji su ih sa ponosom odneli kući.

2008. Converse je ušao u drugi vek svog postojanja uvek poštujući svoje nasleđe i  sa karakterističnm drugačijim pogledom na stvari. Ovaj brend je uvek slavio buntovnički duh, originalnost u košarci, Rock & Rollu i bilo gde drugde i planira da nastavi istim putem, uživajući dok piše svoje priče i svoje niti tka u tokove istorije.

Preporučujemo

foto

14. 10. 16

Dopunite svaku kombinaciju nakitom

Šlag na torti

foto

18. 10. 17

Zoe Kravitz lice YSL za proleće 2018

Kada uparite živahnu mladu devojku poput Zoe sa modnim majstorom poput Anthony-a, mora se desiti nešto divno

foto

03. 05. 18

Nova kolekcija Converse x Miley Cyrus

Kolekcija Converse x Miley Cyrus predstavljena je u sredu ujutru, sadrži čitav spektar odeće i obuće.

Search