Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

31. 03. 2014

Sijetl scena

Alice in ChainsSoundgardenPearl Jam i naravno Nirvana su bili najveća imena Sijetl scene i najznačajnije figure grunge scene. Da ironija bude veća, frontmen benda Alice in Chains, Layne Staley, je preminuo takođe 5. aprila, osam godina nakon smrti Kurt Cobaina. Spojila ih je apatija, želja za slobodom, drugačijim društvom.

Svaki od ovih bendova je imao svoju publiku i svaki je stekao ogromnu popualrnost. Sijetl je postao meka muzike, mesto u kom se susreću punk i heavy metal i stvaraju jedinstvene melodije i tekstove koji su bili posebno značajni za radničku klasu. Niko ne zna šta bi se desilo da Cobain nije izvršio samoubistvo na vrhuncu slave. Da li bi nastavili da vladaju planetom ili bi jednostavno iščeznuli?

Pearl Jam su nastavili da sviraju i danas važe za "politički" bend. Soundgarden se ponovo oglasio 2010. godine, nakon duge pauze, a Alice in Chains se nikada nisu oporavili od smrti harizmatičnog vođe, još jedne žrtve heroina. Nastavili su da sviraju, ali nikada više nisu bili tako veliki i moćni.  

Sijetl muzičari su vratili muziku na mesto koje zaslužuje i neposredno prodrmali britanske atrkcije, poput Blura, Oasisa i mnogih drugih bendova koji su dominirali svetskom scenom sredinom 90-ih. Probudili su uspavan svet i dali mu nešto o čemu će se pričati. 

Interesantno je da  Damon Albarn, frontmen Blura i jedan od 20 najuticajnijih živih muzičara, često govori o tome koliko je heroin podstakao njegovu kreativnost i uništio Blur 90-ih. Iako je Britpop pokret nastao kao britanski odgovor na Sijetl scenu, ideje su bile iste, samo zvuk nešto drugačiji. O Albarnu ćemo tek pisati, jer njegov dolazak na EXIT je jedan od najiščekivanijih u regionu. 

Preporučujemo

foto

06. 09. 17

Najlepše fotografije veridbi u 2017. godini

Ko kaže da bajke ne postoje?!

foto

14. 08. 17

Dama među oblacima

Svet na dlanu...kroz pilotsku kabinu

20 godina od smrti Kurt Cobaina

Search