Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

28. 08. 2015

Vitaminima do zdrave kože

Koža prepoznaje šta vam nedostaje

Vitamini su dobri za naš organizam i svaki dan bi trebalo da ih unosimo ishranom, ali često na kremama stoje oznake da sadrže određeni vitamin. Šta to znači i koju kremu odabrati za sebe i za koji problem na koži?

Vitamin A – svi su čuli za retinol, sastojak koji se nalazi u kremama protiv starenja kože i u kremama protiv akni. Retinol je derivat vitamina A. Vitamin A ubrzava propadanje starih ćelija i pospešuje stvaranje novih. Zbog toga, koža je osetljivija na sunce, tako da je važno da ga kombinujete sa nekim dobrim blokatorom UV zračenja.

Vitamin B – sastojak je dosta hidrantnih krema, pogotovo kod problema suve kože. On je zadužen za nadoknađivanje vlage i česti je sastojak proizvoda za negu kose takođe. Ako imate problem zatezanja i neprijatnog peckanja kože, obratite pažnju na kompleks vitamina B.

Vitamin C – ubrzava proizvodnju kolagen vlakana, učvršćuje kožu, bori se protiv slobodnih radikala i na taj način umanjuje znakove starenja. Takođe odličan je borac protiv akni. Proizvodi koji sadrže veću količinu ovog vitamina, mogu prouzrokovati da koža počne da se ljušti. Tako se uklanja gornji sloj kože i to omogućava novoj, mladoj koži da se pojavi. Ako imate proizvode sa ovakvim učinkom, koristite ih u zimskom periodu godine i sklanjajte se od sunca. Najveći problem vitamina C je što je nepostojan kada dođe u kontakt sa vazduhom. Ako ste u mogućnosti, birajte proizvode koji se nalaze u kapsulama ili ambalažu koja ima pumpicu.

Vitamin E – poznat po svojim hidrirajućim sposobnotima. Često se koristi sa vitaminom C. Vitamin C pomaže da vitamin E ostane duže postojan, dok se vitamin E bori protiv isušivanja koja mogu doći kao posledica delovanja vitamina C.  Najviše se koristi u borbi protiv starenja kože. Smanjuje vidljivost bora i sitnih linija po koži. Važan je sastojak i preparata koji štite kožu od ultra violetnoh zračenja, ali se moraju naneti 20 minuta pre izlaganja suncu, jer je toliko potrebno epidermisu da apsorbuje vitamin E. Efektivan je i u borbi protiv psorijaze, a zbog svojih antioksidantskih svojstava štiti kožu od dima i gradskog zagađenog vazduha.

Vitamin K – najviše se koristi u proizvodima koji treba da neutrališu tamne kolutove i nadustost oko očiju. Klinički je dokazano da je vitamin K efektivan u lečenju modrica i popucalh kapilara.

Preporučujemo

foto

29. 09. 17

5 navika koje uništavaju nokte

Negovane ruke nisu samo odraz lične higijene već i statusni simbol na osnovu koga drugi ljudi donose sud o vama.

foto

28. 09. 17

Pravilno čišćenje lica...

...jer naše lice to zaslužuje.

foto

23. 08. 17

Tajna vitke linije i mladalačkog izgleda žena iz Japana

Ukoliko ste putovali u Japan ili ste sreli nekog iz Japana verovatno vam je prvi utisak ostavila njihova mladolikost.

Search