Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

08. 02. 2012

Mesec po mesec

u svadbenom kalendaru

Ceremonija venčanja je možda jedna od onih koja sa sobom nosi i najviše sujeverja. Tako se u okviru prirpema za venčanje vodi itekako računa o nekim starim predanjima ili običajima, ma koliko bili spremni da kažemo da živimo u 21. veku. Da bismo sve te rituale opisali, bilo bi nam potrebno mnogo prostora i vremena, a zašto da na tome neko iz redakcije ne doktorira, pored svih doktora oko nas.


SML je za vas napravio godišnji pregled nekih opšte prisutnih običaja po mesecima u svetu od kojih će vas neki začuditi, a neki možda i inspirisati. S obzirom da se radi o trenutku koji je socijalan, ličan, krucijelan, pa i fatalan, evo kako po mesecima to izgleda na SML svetskom kalendaru:

Januar : smatra se povoljnim mesecom za venčanje u većini zemalja. Po predanju je to mesec ljubavi, dobrote i lojalnosti, ipak malo se njih odluči na ovaj period za venčanje, u većini slučajeva zbog vremenskih uslova.

Februar : mesec susreta i ljubavnih sastanaka, da li je Sveti Trifun ili Valentin potpuno je svejedno. Mesec obeležen i karnevalima, ako promislite bolje, a sve to je slika demonstracije seksualnosti i razmene nežnosti, pa otuda i sjajan mesec za venčanje.

Mart : po predanju obećava podjednako radost kao i kajanje... nešto kao "baba marta" nikada se ne zna kako će se završiti.

April : možda i zbog prvog aprila, mesec isključivo radosti i sreće u braku, tako kažu, mada svako pravilo potvrđuje baš izuzetak.

Maj : u katoličkim zemljama vezan za mit bogorodice, koja štiti svoje mladence, mada postoje i neka druga predanja. Druga opcija je da je u Italiji to mesec kada magarci njaču, pa je veoma važno da mlada nikako ne sretne magarca na putu ka crkvi da ne bi do kraja života njakala, a pošto magaraca i nema toliko onda nema potrebe za brigom.

Jun : mladenci koji potvrde zavete u junu, će mnogo putovati, kažu predanja. Putovaće i morima i kopnom, a sve to zahvaljujući tome što je to mesec boginje Here zaštitnice ljubavi i venčanja. Potrebno je možda i dodati da je po mitologiji Hera bila i sama dosta "raskalašna" često i varana, pa s tim u vezu promislite i na tu temu, tj. nemojte kao Hera da prođete u vašem braku ili…?

Jul : Kažu da je mesec koji mladencima predodređuje život pun odricanja i muke da se zaradi za život, a zar nije tako većini nevezano od meseca u kom su se venčali?

Avgust : Nagoveštava život pun promena, a ako podrazumeva i promenu partnera? E pa sad,  nije ni to kraj sveta.

Septembar : blagorodno deluje i mladenci će po predanju biti bogati i srećni!  Kad smo već kod toga, zna li neko da li se pepeljuga udala u Septembru ili…?

Oktobar : mesec ljubavi koja traje večno ali ne i para! Ukratko kažu predanja, a mi bismo rekli, izgleda da ovi mladenci imaju scenario "Živećete od ljubavi!"

Novemabar : Donosi sreću! Eto toliko konfuzije, i sve zbog toga što se tog meseca retko venčavaju zbog klime, pa nam valjda zato nedostaje te sreće kojoj težimo.

Decembar : Sneg decembra je sinonim da će srećni par imati večnu ljubav. Ma hajte, molim vas, kad bismo svi verovali u to?

Preporučujemo

foto

28. 07. 16

Veliki povratak braon boje

Boja koju će svi nositi tokom hladnih dana

foto

08. 08. 16

Ekstravagantni detalji u crvenim nijansama

Od jarkih tonova do boje vina i bordo nijansi

Čak i pre ponoći…

Čak i pre ponoći…

Bundeva može biti glamurozna ako je obučete u šljokice, šik trake od satena ...

Toplina centralnog aranžmana

Toplina centralnog aranžmana

Donesite narandžastu boju ne samo cvećem, nego i južnim voćem ...

Torte iz mašte

Torte iz mašte

Za letnje venčanje ...

Vatromet boja

Vatromet boja

Letnji bidermajeri ...

Dekoracija stola za letnje venčanje

Dekoracija stola za letnje venčanje

Intenzivne boje i neobična rešenja ...

Search