Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

08. 05. 2012

Marina Abramović

Umetnik baz granica

Nakon završenih studija na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, Marina Abramović je nastavila obrazovanje u Zagrebu, da bi zatim radila kao predavač na akademiji u Novom Sadu. Krajem šezdesetih je počela sa objavljivanjem crteža, a početkom sedamdesetih je organizovala svoje prve akcije performansa.

Danas je Marina Abramović cenjeni umetnik, koji živi i radi u Njujorku. Krajem 2005. godine je osnovala Nezavisnu performans grupu, a osim u Njujorku, Marinin rad je visoko cenjen i u evropskim prestonicama, najviše u Amsterdamu. Marina je najpre slikarstvo zamenila body art-om, a zatim je zaintrigirala psihička i fizička izdržljivost, te su bol, mimika, gest, govor tela postali njeno oruđe stvaranja.

Najpoznatija i najznačajnija saradnja Abramovićeve se desila krajem sedamdesetih i u ranim osamdesetim, kada je upoznala Franka Uwe Laysiepena, čije umetničko ime, Ulay, spada među najcenjenija u svetu performans umetnosti. Njihovu vezu su okarakterilisali kao dve glave na jednom telu. Putovali su posvetu, a vrhunac njihove saradnje bio je hod po Kineskom zidu, koji je označio i kraj njihove romanse. Nakon 2500 km hoda po Velikom zidu i sastajanja na dogovorenom mestu u dogovoreno vreme, ovaj duo je odlučio da se raziđe zauvek, a Marina je nastavila sa radom sama.

Rad Marine Abramović je pretočen i u video igricu, a njen performans u muzeju moderne umetnosti u Njujorku, koji je trajao više od 736 sati, je srž dokumentarnog filma "The Artist is Present”. Osnivač je fonda koji pomaže opstanku performans umetnosti, a prisutna je i u pozorištima, kao i na univerzitetima širom sveta. Počasni doktorat joj je uručen u Velikoj Britaniji, 2009. godine, mada je i pre a i posle toga stekla mnoge nagrade i priznanja, kako u SAD-u, tako i u Evropi. 

Preporučujemo

foto

12. 09. 17

NOVO OD LABELLA - NEODOLJIVO SLATKA NEGA!

Upoznajte Labellino - modernu okruglu revoluciju za negu usana!

foto

25. 09. 17

MIXA PRO-TOLERANCE

Expert za netolerantnu kožu

foto

18. 09. 17

NIVEA CELLULAR ANTI-AGE

Intenzivni tretman za negu kože

Nela Đokić Tankosić

Nela Đokić Tankosić

Anti stress therapy – heklanjem u borbi protiv stresa ...

ELM Jewelry

ELM Jewelry

Vesna Milošević ...

Milena Marić

Milena Marić

Lepote Orijenta ...

HotaHota

HotaHota

Drugačiji pogled na naušnice ...

Search