Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

13. 02. 2012

Tatjana Patitz

Skromna zlatna devojka

U vremenu kada su super modeli vladali modnim svetom, Tatjana se povukla se kada je pomislila da fotografisanje više nije zabavno. A bila je na preko 160 naslovnih strana do 1983. godine.

 Rođena je 25. marta 1966. godine u Nemačkoj, a odrasla je u Švedskoj. Nakon osvajanja trećeg mesta na Elite Model Look izboru sa 14 godina odlazi u Pariz i započinje karijeru. Bila je jedna od pet devojaka sa čuvene naslovnice magazina «Vogue», iz januara 1990. (na kojoj su bile  Cindy Crawford, Linda Evangelista, Christy Turlington i Naomi Campbell). Ovom crno-belom fotografijom Peter Lindbergh je najavio dolazak novih modela na scenu. Prethodono je Lindbergh objavio “10 žena” u kojoj je naveo imena 10 modela, među kojima je i Tatjana. Biće to super modeli, zlatne devojke koje nisu ustajale iz kreveta bez 10 000 dolara. Ali ne i Tatjana. I dok su je poredili sa Lindom zbog prodornih plavih očiju, Tatjana nikada nije bila ni blizu tako horovita kao njena koleginica. Bila je miljenica fotografa i saradnika. Sa izvajanim licem grčke boginje postizala je odlične transformacije. Lindbergh ju je zvao svojom muzom, a Herb Ritts i Sheila Metzner su fotografi pred čijim je objektivom najviše bila. Iako je prelepa na fotografijama u boji, ipak su najlepše crno-bele fotografije. Njoj najomiljenije.

 Snimanje za pesmu “Freedom” (George Michael) obezbedilo joj je mesto u kultnom spotu koje je sinonim za ovaj raskošni period mode. A još jedna kultna fotografija obeležiće ovaj Tatjanin period. Herb Ritts fotografiše pet supermodela potpuno nagih na tremu svoje kuće. Na fotografiji se najviše, kako kaže fokusirao na izraz lica i oči modela. Čelično plave, prodorne, nekada setne i nežne, a nekada pogled oštar kao mač seče sa Tatjaninih fotografija. Samo još jedna od prednosti ovog modela.

 Sada se bavi jogom, jede samo organsku hranu i ekološki je aktivista. Misli da su devojke u devedesetim bile atletski građene i zdrave. Nikada se nije izgladnjivala, a izgledale je kao žena sa svim svojim oblinama. Nosi klasične komade odeće, jer smatra da ovaj stil još više pojačava i naglašava lični stil. Posebno voli kombinaciju klasike i opuštenog stila. Voli modu 30 i 50 godina. Iako se mislilo da je zaboravljeni model, Tatjana još uvek radi.  Svake sezone je aktivna, između ostalog, od 2009. brend Marina Rinaldi ju je angažovao u svojim kampanjama. Radila je revije za Hermes i Chanel u sezoni 2009/2010. Tatjana je bila zaštitno lice italijanskog dizajnera Mariella Burani u kolekciji jesen - zima 2009/2010.

 Tatjana živi sa sinom u svojoj vili u Malibuu u koju je prešla 1989. godine. Okružena je životinjama i prirodom. Pasionirani je jahač. Pravilnom negom i smirenošću koju je uspela da povlačenjem u prirodu ostvari, pokazala je da vremenom njeno telo i lice nisu izgubili prepoznatljivu lepotu. 

Autor: Nataša Naumović

Preporučujemo

foto

12. 09. 17

NOVO OD LABELLA - NEODOLJIVO SLATKA NEGA!

Upoznajte Labellino - modernu okruglu revoluciju za negu usana!

foto

25. 09. 17

MIXA PRO-TOLERANCE

Expert za netolerantnu kožu

foto

18. 09. 17

NIVEA CELLULAR ANTI-AGE

Intenzivni tretman za negu kože

Sladjana   |    19. 04. 2012   |   20:49:31

modeli

Netreba komentar nekom ko ima toliko godina izgleda tako dobro , a normalan je !

pošalji odgovor
Estelle Lefébure

Estelle Lefébure

U svetu mode, glume i muzike ...

Cara Delevingne

Cara Delevingne

Lice koje se ne zaboravlja ...

Nela Đokić Tankosić

Nela Đokić Tankosić

Anti stress therapy – heklanjem u borbi protiv stresa ...

Jelena Grkinić

Jelena Grkinić

Njeno vreme tek dolazi ...

Rada Knežević

Rada Knežević

Ime koje krije veliki potencijal ...

Search