Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

05. 06. 2014

Priča o najvernijem modnom saputniku

Koferi kroz vreme i modu

Od kako su vozovi, brodovi i avioni od sveta načinili malo mesto, koferi su dobili na veličini, stilu i bezbednosti. Od kožnih džakova, preko parobrodskih sanduka i na kraju, do super lakih koferčića od ugljeničnih vlakana, priča o koferu ide rame uz rame sa razvojem putovanja i turizma.

Prvi ostatci antičkih preteča  današnjeg kofera pronađeni su na iskopinama koje datiraju od pre 2000 godina iz rimskog carstva. Po kamenim putevima koje su rimljani gradili bilo je lako putovati, a i legionari su morali da se pakuju u nešto kada bi išli u osvajanja.

U 19.veku, savremeni kofer je počeo da dobija svoju formu. Ove tvorevine su doduše bile znatno robusnije, jer su morale da izdrže godine putovanja po neasfaltiranim putevima, kao i vremenske uslove svih vrsta. Tada je prosečak kofer ličio na sanduk i bio je napravljen od debele, nauljene kravlje kože nategnute preko drvenog rama.

Hiljade kilometara pruge u Evropi dovelo je do ekspanzije putovanja krajem 19-og veka i tada su prvi proizvođači kofera počeli da kale svoj zanat. Među njima su bili Thierry Hermes, koji je kompaniju osnovao 1837, kada je proizvodio sedla i pojaseve i tek krajem veka prešao na kofere i legendarni Louis Vuitton, kome se za prtljag obraćala elita Pariza. Oba proizvođača su poznata po ručnoj izradi vrhunskih komada koji su i danas opstali i izloženi su u muzejima širom sveta. Le Maison Goyard je kompanija koja danas nije toliko poznata, ali su pre dva veka vladali u poslu elitnih potrepština za putovanje.

Vuitton je bio prvi koji je uveo lakše materijale za izradu kao i ravne poklopce na sanducima, što je učinilo mogućim slaganje istih jedan na drugi, do tada nemoguće zbog zaobljenih poklopaca. Takođe,  on je uveo i brave koje su svaki komad prtljaga mogle da obezbede i pretvore u mali putni sef.

Ekspanzija automobilskog i avio transporta dovela je do modernizacije bagaža, pa su novi, lakši i manji koferi počeli da se proizvode.

Samsonite, dobro nam poznati brend stvoren u Koloradu i nazvan po biblijskom junaku Samsonu koji je bio poznat po svojoj snazi, i danas je  deo ikonografije kada su koferi u pitanju, ali tridesetih godina prošlog veka, konkurenciju je pobedila firma American Tourister, koja je prodavala kofere za samo 1 dolar.  

Ono što je interesantno jeste da su na sanducima, točkići bili upotrebljavani još 1900-tih, ali na koferima, postali su popurani tek kada je jedan pilot 1989.postavio kofer na kraj, što ga je učinilo mnogo lakšim za vučenje i manevrisanje. Njegov ’Travelpro’ kofer je prvenstveno bio dostupan samo stjuardesama, ali je ubrzo postao globalni komercijalni uspeh.

Danas, specijalizovani prtljag za prenošenje kamera, računara i druge tehnike je i te kako popularan, pored klasičnih kofera i putnih torbi, ali sledeći korak je izgleda robotički kofer koji razvija ruska kompanija Robotronic i koji će svog vlasnika pratiti uz pomoć ultrazvuka i detektora svetlosti. Ko zna, možda uskoro nećemo morati ni da se pakujemo sami, već će to za nas raditi naša torba.

Dok se to ne desi, kako smo se opasno približili letnjoj sezoni, moraćete da se spakujete same. A SML je za vas odabrao i nekiliko lepih modela kofera idealnih za sva vaša putovanja!

Search