Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

28. 06. 2012

De Beers

Dijamanti – najbolji ženski prijatelji

Nauka i umetnost sečenja dijamanata se vezuje za samo par imena, a jedno od njih je svakako juvelriska kuća De Beers. De Beers dominira u području iskopavanja i distribucije dijamanata, a aktivna je u svakom segmentu poslova sa dijamantima. Osnivač je Sir Cecil John Rhodes, Englez rođen u Južno-afričkoj republici, koji se najpre bavio uzgajanjem pamuka. Godine 1871., sa bratom Herbertom je uz finansijsku podršku kompanije N M Rothschild & Sons započeo avanturu koja će mu doneti neprocenjivo bogatstvo.

Monopol nad dijamantima je zadržan i dugo nakon smrti osnivača kompanije De Beers. Tek od  samog kraja XX veka kompanija menja politiku, a od 2001. godine ulaze u posao sa Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) grupom, postajući deo modne istorije. De Beers Diamond Jewellers Ltd je svoju prvu prodavnicu otvorio u Londonu, zatim u Tokiju, a danas su prisutni u deset najbogatijih zemalja sveta. Osim prodavnica, od 2007. godine se posao širi i na internet.

Optičke proporcije dijamanata su ustanovljene mašinom, koja nosi ime De Beers Iris. Možda je nepotrebno govoriti o uticaju ove kuće na otkrivanje svih tajni koje se vežu za najdragocenije kamenje. Bilo da se radi o De Beers Millenium Star ili o unikatnom vereničkom prstenu, veština i pažnja posvećena svakom dijamantu je ključ uspeha rada koji traje više od 120 godina.

Među zvezdama koje su zablistale sa De Beers dijamantima su Liz Hurley, Lindsay Lohan, Iman, Natalia Vodianova, i mnoge druge, a one su imale prilike da se odluče između prstenja, minđuša, ogrlica i satova. 

Search