Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

05. 03. 2012

Daphne Guinness

"Daphne nije osoba, već koncept"

Neizmerna ljubav prema visokoj modi je od nje stvorila umetničko delo. Ekscentrična, jedinstvena i neosporivo hrabra Daphne Guinness je za Toma Forda žena sa najviše stila na svetu, Karlu Lagerfeldu je večita muza, a pokojni Alexander McQueen je smatrao za svog najboljeg prijatelja. Njen uticaj na modni svet je daleko veći od pokazivanja neobičnih odevnih kombinacija; Daphne piše, slika, povremeno dizajnira odeću, producira filmove, među kojima se „Cashback”, iz 2004., našao među nominovanim za prestižnu nagradu Oskar. Prema rečima francuskog filozofa Bernarda-Henria Lévyja, Daphne nije osoba, već koncept. Azzedine Alaïa i Gareth Pugh su među njenim omiljenim dizajnerima, a ona njima inspiracija, posmatrač, kritičar i pomoćnik.

Daphne je odrastala u luksuzu koji joj je čuveno prezime donelo. Dane je provodila u Engleskoj, Francuskoj i Irskoj, pohađajući elitne umetničke škole. Leti je boravila u Španiji, družeći se i slušajući Salvadora Dalija i učeći o nadrealizmu. Sanjala je da postane operska pevačica, ali se sa 19 godina zaljubila i udala za grčkog brodovlasnika, Spyrosa Niarchosa, sa kojim ima troje dece. Brak nije potrajao, a detalji razvoda nisu poznati, jer Daphne važi za osobu koja strogo drži do svoje privatnosti. Sa druge strane, na pitanja o poeziji, slikarstvu ili nakitu, odgovara sa osmehom na licu.

Stil Daphne je apstraktna mešavina daleke budućnosti i dalje prošlosti. Komadi nakita koje svakodnevno nosi potiču još iz srednjeg veka, a njihova vrednost je neprocenjiva. Pa ipak, Daphne odbija da preskupe broševe ili ogrlice drži u nekom sefu ili muzeju, jer smatra da su stvoreni sa svrhom da budu viđeni i nošeni. Iako stalno eksperimentiše i testira granice, Dapne uvek ima prepoznatljivu punđu, koju često krase fascinatori A. McQueena i Philipa Treacyja. Proslavila je McQueenove „armadillo” cipele, za koje odgovorno tvrdi da su udobne, iako mogu da vas zabole stopala samo od gledanja. Srednjevekovni frakovi, provokativne čarape, haljine najnepredvidljivijih materijala i futurističkih krojeva ne bi bili potpuni bez adetkvatne šmnke. Daphne je nekoliko godina bila lice NARS kozmetike, a nedavno je ostvarila saradnju sa kozmetičkom kućom MAC. Kao što uživa u sastavljanju odevnih kombinacija, tako se ophodi i prema šminki. Lak za nokte povremeno koristi kao ruž, a ne retko umesto senki, na oči stavlja vodene boje.

Teško je poverovati, ali Daphne ima svoja modna pravila, kojih se gotovo slepo drži. Na prvom mestu je njena tanana figura, koju održava na krajnje nezdrav, ali efikasan način: živi na proteinskim šejkovima i Red Bull-u, jer ako bi se ugojila, ne bi mogla da nosi unikatne komade visoke mode. Izričiti je protivnik stilista, iako se i sama nalazila u toj ulozi. Ne razume potrebu ljudi da ih neko drugi oblači, kao što ne razume ni zašto se insistira najpre na etiketama, umesto na kreativnosti. Smatra da je moda dobila bež boju, koja je plaši, jer je monotona, beživotna. Iako ima bezbroj zanimanja, najveći deo sebe ulaže u oživljavanje sećanja na svoje preminule prijatelje, McQueena i Isabelle Blow.

Nakon što je Isabella Blow izvršila samoubistvo, njena vredna odeća se našla na aukciji, a Daphne je sve otkupila, kako bi kada dođe pravi trenutak, otvorila izložbu posvećenu svojoj najboljoj prijateljici. McQueen, Blow i  Guinness su nenametljivo vladali londonskom i svetskom modnom scenom. Tri jake individue su imale za cilj da od modne industrije stvore umetnost. Termini poput „trenda” ili „dress code-a” ni danas ne postoje u magičnom svetu Daphne.

U maju 2011. godine, na godišnjem balu koji se priređuje radi proslavljanja otvaranja modne izložbe posvećene preminulom Alexendru McQueenu, u Metropoliten muzeju u Njujorku, Daphne je održala svojevrsni performans, presvlačeći se u izlogu Barneys-a. Nadmoćno i samouvereno, uspela je da šokira sve okupljene, a to veče je poklonila McQueen-u, za koga kaže da je stvarao umetnost, ne odeću.

Guinnessova i dalje veruje da može da promeni svet. Za potrebe kampanje „Keep a Child Alive”, ležala je u kovčegu, noseći odelo koje je kreirao McQueen. Tokom prolećnog spremanja ormara 2008.goine, Daphne je u dobrotvorne svrhe donirala odeću u vrednosti od 170.000 eura. Iako je njena baba bila zakleti nacista i prijatelj Adolfa Hitlera, Daphne je veliki borac za ljudska prava, a godišnje prikupi i po nekoliko miliona za najugroženije.    

Četrdesetčetvorogodišnja Daphne živi na relaciji London-Njujork. Buntovnički stav i šokantna pojava su tu da hipnotišu ljude, daju im nešto o čemu će razgovarati, dok ona pokušava da promeni i pomiri modni i umetnički svet. 

Autor: Milica Jarić

Preporučujemo

foto

28. 08. 17

Beyoncé otkriva obline nakon porođaja

Sexy i zanosno... :)

foto

05. 08. 16

Jarke boje dominiraju jesenjim danima

Uz malu pomoć pastela, žuta, plava, crvena su pravi hit

foto

20. 07. 16

Burberry Patchwork torba

Da li će ova torba dostići popularnost trenča legendarne britanske kuće?

Search