Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

16. 04. 2015

Slavimo sto godina od rođenja Ingrid Bergman

Ikona kinematografije i prava, iskonska zvezda

Švedska glumica Ingrid Bergman je rođena 29. avugsta 1915. godine, tako da bi ovog leta punila 100 godina. Iako nije dočekala ovaj jubilej, ostavila je neizbrisiv trag u istoriji evropskog filma, ali i velikog Holivuda. 

Za mladu Ingrid, koja je bez roditelja ostala već kao devojčica, ljubav prema umetnosti je došla sa očeve strane. On je posedovao fotografsku radnju i tako je Ingrid već od najmlađih dana otkrila ljubav prema ovoj umetnosti, a svet pokretnih slika ju je sa godinama samo još više vukao ka sebi.

Nakon što je završila Royal Dramatic Theater School u Štokholmu, 1935. godine, dobila je i prvu ulogu u filmu "Munkbrogreven". Samo godinu dana kasnije je snimila film koji će joj promeniti život, "Intermezzo". Njen talenat je primetio David O. Selznick, koji je i naterao da se preseli u Holivud.

Karijeru Ingrid Bergman ćemo pamtiti po tri osvojena Oskara, dva Emmy-ja, njenoj neobičnoj lepoti i šarmu, ali najpre po filmovima, kao što su "Casablanca", "Notorious" ili "Spellbound". Blistav uspeh na velikom platnu, ali i na pozorišnim daskama, pratilo je divljenje mnogih velikana, među kojima su najznačajniji Alfred Hitchcock i Roberto Rossellini, sa kojim je bila u braku od 1950 do 1957. godine. 

Jedna od najvećih diva zlatne ere Holivuda, žena anđeoske lepote koju je samo njen talenat uspevao da zaseni, nas je napustila sa 67. godina, nakon višegodišnje borbe sa rakom. Igrom sudbine, preminula je istog datuma kada je i rođena.

Ingrid se udavala tri puta i rodila je četvoro dece: Renato Roberto Giusto Giuseppe RossellinijaIsabellu Rossellini, Ingrid Rossellini Piu Lindström, koja je jedino dete iz braka sa Aron Lindströmom i poznato TV lice. 

Najviše slave je pripalo Isabelli, koja je i sama postala ikona stila i veliko ime u filmskom svetu. Kada vam je najveće glumačko blago iz Švedske, a otac jedan od italijanskih velikana režije i kinematografije, možete se poput Isabelle opirati, ali slava će vas kad tad stići.

Neobično lice, stav, nenametljiv seksepil, sposobnost da postane lik kog glumi, učinili su Bergmanovu jednom od najznačajnijih glumica svih vremena. 

Nju nije definisala jedna uloga, jedan veliki projekat, ona je konstantno izazivala sebe i svoje granice, uspevajući da bude i supruga, ali i da jednom aferom uništi imidž koji ju je pratio. Njeno nemačko-švedsko poreklo su joj dali drugačiji pogled na svet pokretnih slika, ali i pozorišta, pa i TV ekrana, tako da ni 33 godine nakon njene smrti ne možemo naći nikog ko joj je sličan. 

Preporučujemo

foto

28. 08. 17

Beyoncé otkriva obline nakon porođaja

Sexy i zanosno... :)

foto

05. 08. 16

Jarke boje dominiraju jesenjim danima

Uz malu pomoć pastela, žuta, plava, crvena su pravi hit

foto

20. 07. 16

Burberry Patchwork torba

Da li će ova torba dostići popularnost trenča legendarne britanske kuće?

Search