Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

08. 03. 2012

Kako da skladištite venčanicu

Ono što morate da znate

Kada se završi ceremonijlani deo venčanja, i kada u velikom broju slučajeva, najznačajnija haljina završi svoj veliki nastup, dodje se do ključnog pitanja, kako da je na najbolji način sačuvate. Mnogi odluče da se prema venčanici odnose kao o relikviji, koju ne prezaju da stave i u stakleni ormar. Ipak, evo nekoliko osnovnih pravila koja će vam pomoći da vašu haljinu sačuvate za nove generacije kojima ste i namenili da je pokažete, a da ipak ne izgleda kao da ste se venčali u ritama.

Instrukcije:

Šta vam je neophodno?

Kartonska kutija (najbolje ne bojena već u natur papiru)

Pelir papir beli

Ofinger koji je obložen mekanom tkaninom

lan ili pamučna tkanina kao za posteljinu bela

Korak 1


Za početak odnesite haljinu na hemijsko čišćenje. Dobro proverite od čega je napravljena haljina da ne bi bilo neprijatnih iznenadjenja nakon čišćenja. Dobro je da odete u provereno hemijsko čišćenje gde će sa pažnjom očistiti haljinu. Što je pre odnesete na čišćenje to će se pre izbeći neka oštećenja ili mogućnost uklanjanja nekih fleka do kojih je došlo na samom venčanju.


Korak 2


Odlučite kako ćete skladištiti haljinu, Da li ćete je staviti u kutiju ili na vešalicu? To će najpre zavisiti od prostora kojim raspolažete. Imajte na umu i da tkanina mora da "diše" što će takodje usloviti način skladištenja. Nikako nemojte u prepun ormar da "ugurate" još i haljinu jer u tom slučaju čitav trud pada u vodu.


Korak 3

Ako ste se odlučili za kutiju, obložite je pelirom u dva do tri sloja, pokrivajući ivice kutije. Savijte pažljivo haljinu i izmedju pregiba stavite još po sloj papira. Sve to vežite trakom i zatvorite kutiju. Držite je vodoravno položenu i povremno izvetrite. Pre ponovnog vraćanja u kutiju je ostavite da se na sobnoj temperturi prosuši od vlage.


Korak 4

Ukoliko ste se odlučili za ofinger. Izaberite, dakle, onaj koji je opšiven tkaninom i haljinu koja je prethodno očišćena i ispeglana okačite na isti. Prekrijte haljinu tkaninom od lana ili pamuka (najbolje bi bilo da imate sašivenu vreću). Nikako je ne stavljajte u plastiku koja će ošteti kako tkaninu tako i formu haljine.

Preporučujemo

foto

28. 07. 16

Veliki povratak braon boje

Boja koju će svi nositi tokom hladnih dana

foto

08. 08. 16

Ekstravagantni detalji u crvenim nijansama

Od jarkih tonova do boje vina i bordo nijansi

Search