Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

17. 10. 2016

Sve o održavanju komada od kože

Ovo morate znati i primenjivati

Da bi odevni predmeti od kože trajali što duže i svoj prvobitni izgled zadržali mnogo posle kupovine, vežno je o nima voditi brigu na pravi način. U zavisnosti od vrste kože i namene, održavanje se pomalo razlikuje, zato evo SML osnovnih smernica za svaki tip kože.

Mokru odeću od kože odmah osušite na vešalici i na vazduhu. Sušite je na sobnoj temperaturi i nikako blizu direktnog izvora toplote ili na suncu. Osušenu odeću prebrišite vatom koju ste natopili vazelinom. Suvišni vazelin uklonite mekom krpom.

Lakiranu kožu ne smete čistiti četkom, već samo obrisati krpom natopljenom alkoholom. Predmet od lakirane kože možete na kraju premazati sjajem za nameštaj i izglačati mekom krpom.

Odeća i galanterija od velura ili prevrnute kože kada se pokvasi, ona otvrdne. Zato te predmete pre sušenja omekšamo laganom ’masažom’ i ostavimo na vazduhu da se osuše. Zatim mrlje od vode čistimo običnom gumicom za brisanie (trljamo) išćetkamo mekom četkom, ili išmirglamo finom šmirglom. Ipak, ne savetuje se da se obuca od velura nosi po kiši.

Ogrebotine na odevnim predmetima i obući od kože, možete popraviti tako što ćete ih premazati bezbojnim lakom za nokte, pa kada se lak osuši cipele ili drugi predmet, namažite vazelinom i izglačajte.

Kada je u pitanju čišćenje kožnih komada, da biste otklonili masne ili sjajne fleke sa kožne odeće koristite meku četku za prevrnutu kožu, ali nemojte previše da pritiskate mesta koja tretirate da ne bi došlo do trajnog oštećenja.Generalno, najbolje je čišćenje prepustiti profesionalcima i odneti stvari na hemijsko čišćenje, gde će biti tretirane u skladu sa etiketom.

Kožne komade čuvajte u pamučnim vrećama da bi koža mogla da “diše”.


Preporučujemo

foto

15. 08. 18

Virgil Abloh u saradnji sa Nike-om i Serenom Williams

Šampionka tenisa će ove godine nositi Ablohove kreacije na US Open turniru koji počinje 27. avgusta i predstaviti novu liniju po prvi put.

foto

10. 07. 18

Čarobna revija Dolce & Gabbana

Ovakvu reviju još niste videli!

Search